У Бањалуци обиљежена „Европска недјеља мобилности“

У Бањалуци обиљежена „Европска недјеља мобилности“

БАЊАЛУКА - Међународна кампања "Европска недјеља мобилности" обиљежена је у уторак (18. септембар 2018.) на Тргу Крајине у Бањалуци посјетом покретног полигона за обуку дјеце у саобраћају Ауто-мото савеза Републике Српске (АМС РС) и дружењем са малишанима бањалучких основних школа.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске (РС) Неђо Трнинић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић, замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић, генерални секретар АМС РС Ранко Бабић, те представници Министарства унутрашњих послова РС и Ауто-мото друштва "Бањалука" подијелили су свјетлоодбојне привјеске, сликовнице и бојанке присутним ђацима и подсјетили их на опасности које вребају у саобраћају.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић поручио је да је циљ кампање "Европска недјеља мобилности" да Српска, по узору на европске, има градове по мјери грађана.

Радовић је рекао новинарима у Бањалуци да је циљ ове кампање, која се широм Републике Српске обиљежава од 16. до 22. септембра, смањити употребу аутомобила у градовима и подстаће људи да чешће пјешаче, више користе јавни превоз и бицикле.

"Данас смо у центру града поставили покретни полигон за обуку дјеце у саобраћају да бисмо и њима пренијели идеје мобилности без загађења животне средине. Циљ нам је и да дјецу научимо да буду што безбједнија у саобраћају", навео је Радовић.

Он наводи да у овој години није било смртно страдале дјеце пјешака, као и да су други показатељи који се односе на дјецу учеснике у саобраћају повољнији из године у годину, те да је ситуација слична и када је ријеч о бициклистима.

Генерални секретар АМС РС Ранко Бабић рекао је да је у Српској сваке године све више регистрованих моторних возила, наводећи да у Бањалуци има нешто више од 70.000 возила.

"Сваке године је све већи број аутомобила, пређених километара, али се број саобраћајних несрећа не повећава, што значи да има позитивних помака када је ријеч о понашању возача", закључио је Бабић.

Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић рекао је да је ове године овај град једини у БиХ званично вршио евиденцију свих активности које се односе на "Европску недјељу мобилности", што је битно да би се повећао проток и олакшала комуникација међу дијеловима града и водило рачуна о заштити животне средине.

Портпарол Полицијске управе Бањалука Марија Маркановић позвала је све учеснике у саобраћају да поштују прописе, те да посебну пажњу обрате на дјецу.

Сваке године манифестација "Европска недјеља мобилности" се фокусира на одређену тему у вези са одрживом мобилности, а овогодишња "Мулти-модалност" ће се обиљежити под слоганом - "Комбинуј и крећи се".

Мулти-модалност подстиче комбиновање различитих превозних средстава у граду, како за путнике тако и за робу, чиме се омогућава максимална искоришћеност њихових предности - смањење трошкова превоза, брзина путовања, удобност, поузданост...

Промоцијом алтернативних начина превоза постиже се побољшање начина живота у урбаним срединама и подиже еколошка свијест становништва.

У оквиру кампање "Европска недјеља мобилности" подржаће се и спровођење пројекта "ЕДWАРД - Европски дан без погинулих на путу" којим се позивају учесници у саобраћају да се обавежу и да организују активности подизања свијести у циљу побољшања безбједности на путевима. Са овим пројектом жели се остварити напредак на смањењу смртних случајева и повреда на путу.

(Извор: Срна,)


© 2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће:  BitLab