„Живот није дио аутомобила“

„Живот није дио аутомобила“

Дан сјећања на жртве саобраћајних незгода, Република Српска ће сe и ове године, придружити другим земљама широм свијета, које по препорукама из резолуције Уједињених нација, усвојене 26. октобра 2005. године, током треће недеље новембра обиљежавају свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода.

Основна сврха активности је да се сјетимо страдалих у саобраћајним незгодама, да увијек имамо на уму да саобраћајне незгоде нису статистика, да иза бројки стоје стварна лица наших најближих, пријатеља, познаника, суграђана, те да покажемо саосјећање према њиховим породицама. Овом активности се скреће пажња свим субјектима који се баве и имају утицаја на безбједност саобраћаја да воде рачуна о безбједности саобраћаја и предузму мјере и радње како би се смањило страдање лица у саобраћајним незгодама.

Ове године дан сјећања у складу са Глобалним планом деценије акције за безбједност саобраћаја, обиљежава се под слоганом „Живот није дио аутомобила“.

Агенција за безбједност саобраћаја заједно са Министарством саобраћаја и веза, Министарством унутрашњих послова, Министарством просвјете и културе, Министарство здравља и социјалне заштите, Заводом за образовање одраслих Републике Српске, ЈП „Путеви Репулике Српске“, ЈП „Ауто путеви Републике Српске“, Ауто - мото савезом Републике Српске, Црвеним крстом Републике Српске, Музичком школoм „Владо Милошевић“, Академијом умјетности, Ватрогасним савезом а у сарадњи са јединицама локалне самоуправе и невладиним организацијама, провешће активности на обиљежавању свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода од 15. - 20. новембра 2019. године.

У сарадњи са градском управом Градишке, ауто мото друштвом, хитном помоћи, ватрогасним савезом и црвеним крстом одржаће се централно обиљежавања свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода. Централни догађај ће се организовати у понедјељак 18.11.2019. године у 11.00 часова на платоу Културног центра у Градишки. На мјесту одржавања биће обезбјеђено возило које је оштећено у саобраћајној незгоди помоћу ког ће бити изведена показна вјежба интервенције ватрогасне службе, хитне помоћи и представника црвеног крста. Поред тога биће припремљен вијенац и одређен број свијећа од којих ће се формирати број 130 (који представља укупан број погинулих лица у саобраћајним незгодама за 2018. годину).

Поводом свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода као и претходних година и ове године биће уприличен концерт класичне музике.

Концерт ће се одржати у Вијећници Банског двора 18.11.2019. године са почетком у 14.00 часова у извођењу ученика Музичке школе „Владо Милошевић“ и студената Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

На путевима Републике Српске прошле године живот је изгубило 130 лице, док је 3406 лица задобило теже или лакше повреде. Економија Републике Српске, због саобраћајних незгода, губи милионе КМ годишње. Ови подаци довољно говоре о тежини проблема, али су истовремено аларм за узбуну и позив на заједничку акцију свих институција, надлежних за безбједност саобраћаја, како би подигли свијест о неопходности превенције саобраћајних незгода.

Дан сјећања постаће тако прилика да се цјелокупна заједница, још једном, присјети суграђана, страдалих на путевима и да се искаже саосјећање са ожалошћеним породицама, као и да се  скрене пажња на број погинулих и настрадалих у саобраћајним незгодама и потенцијaлни ризик за све учеснике у саобраћају. 

Програм обиљежавања свјетски дана сјећања на жртве саобраћајних незгода можете погледати  Овдје.

Летак обиљежавања свјетски дана сјећања на жртве саобраћајних незгода можете преузети  Овдје.

Плакат обиљежавања свјетски дана сјећања на жртве саобраћајних незгода можете погледати  Овдје.

Програм концерта можете погледати Овдје.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab