Возачи трактора и других радних и пољопривредних машина опрез на путу

Возачи трактора и других радних и пољопривредних машина опрез на путу

Протеклих година Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске заједно са осталим субјектима безбједности саобраћаја проводила је превентивну кампању за возаче трактора и осталих пољопривредних и радних машина. Због околности у Републици Српској изазване пандемијом вируса ковид-19 и уведеним ванредним стањем није се у могућности провести кампања на начин како се до сад проводила.

Поштовани трактористи и возачи других радних и пољопривредних машина с обзиром да је сезона интензивних радова скрећемо Вам пажњу на поштовање прописа те повећан опрез како у раду на њиви и шуми, тако и на јавном путу, већи степен техничке исправности, веће кориштење ротационог свјетла приликом кретања на јавном путу, што представља и законску обавезу ове категорије возила.

Трактори и друге радне машине су возила која су својим конструктивним и другим елементима намијењена за рад, и у малој мјери су прилагођени условима пута са савременим коловозним застором.

(На основу Закона о основама безбједности саобраћај на путевима у БиХ (члан 90. Став 6.), жута ротациона свјетла морају бити упаљена на трактору за вријеме вожње по јавном путу. Употребом жутих ротационих свјетала, возачи трактора, за вријеме вожње на јавном путу су видљиви за друге возаче моторних возила, нарочито ноћу и у условима самњене видљивости.)

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab