У Лакташима промовисана превентивна кампања „Нити један невезан појас"

У Лакташима промовисана превентивна кампања „Нити један невезан појас

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић изјавио је данас да је превентивна кампања "Нити један невезан појас" веома значајна јер се повећава употреба кориштења безбједносног појаса и смањује број погинулих у саобраћајним несрећама.

Поповић је на промоцији ове превентивне кампање у кругу Ауто-мото друштва Лакташи рекао новинарима да је Министарство саобраћаја и веза на челу ове активности коју спроводи у сарадњи са Министарством унутрашњих послова /МУП/, Агенцијом за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савезом Републике Српске.

- Да је ова активност координисана на ефикасан начин говори и чињеница да сваке године возачи, сувозачи и путници на задњем сједишту повећавају кориштење безбједносног појаса. Ова активност је нарочито важна када имамо у виду да смо прошле године имали смањење броја погинулих у саобраћајним несрећама. Тај тренд мора бити настављен и учинићемо све да тако буде када будемо говорили о стању безбједности саобраћаја у 2020. години - нагласио је Поповић.

Према његовим ријечима, Министарство саобраћаја и веза придаје велики значај свим елементима пасивне безбједности, а нарочито употреби безбједносног појаса и његовом исправном кориштењу.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић истакао је да превентивне кампање проводе већ 20 година.

Он је подсјетио да су 2000. године наручили студију од Саобраћајног факултета у Добоју и дошли до невјероватног податка да само 1,7 одсто грађана Српске користи безбједносни појас.

- Дошли смо 2019. године на 67 одсто, што је огроман напредак, али смо још далеко од онога што желимо. Тек када достигнемо употребу безбједносног појаса изнад 90 одсто и на предњим и на задњим сједиштима као што је случај у развијеним европским земљама онда можемо говорити да смо успјели и тада ће бити видљиви прави ефекти нашег рада и право стање безбједности саобраћаја - каже Бабић.

Према његовим ријечима, промјена животних навика је тешка и спора због чега треба наставити превентивне кампање.

- Посебно је важан рад са најмлађима да би схватили да их нико не тјера да вежу појас због казне или полицајца, него да у случају саобраћајне незгоде посљедице буду што мање. На то безбједносни појас много утиче. Родитељи треба да покажу дјеци како да се понашају, а ако дијете види да његов отац и мајка не користе безбједносни појас и не поштују саобраћајне прописе онда не можемо очекивати одговорног возача када одрасту - истакао је Бабић.

Он је додао да улогу у овом процесу имају и школе и медији, а да је на крају ланца санкционисање оних који не поштују закон.

- Казнена политика мора бити много оштрија јер несавјесни људи сами бирају да направе прекршај и нико их на то није натјерао - рекао је Бабић.

Начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја МУП-а Републике Српске Горан Амиџић рекао је да МУП учествује у превентивним кампањама, док је рад полицијских службеника у погледу прекршаја репресиван јер они нису у прилици да амнестирају прекршај који уоче и морају изрећи санкцију.

- Казна за некориштење безбједносног појаса за све путнике у возилу је 100 КМ и један казнени бод. За превожење лица млађег од 12 година на предњем сједишту казна је 400 КМ. Казна за превожење лица на предњем сједишту које је пијано или под дејством опојинх средстава, као и за превожење дјеце од пет до 12 година без сигурносне сједалице или посебног подметача је 40 КМ - истакао је Амиџић.

Према његовим ријечима, примјетно је да возачи и путници у Српској не користе безбједносни појас у довољној мјери.

- Проценат употребе је око 60 одсто на предњем, а до 20 одсто на задњем сједишту. Зато и спроводимо ове кампање, а након тога слиједе репресивне акције у току којих ће полицијски службеници санкционисати неодговорне возаче и путнике. Безбједносни појас смањује могућност за повређивање за 45 одсто, а веома је важан и приликом вожње малим брзинама јер се врло често не активира ваздушни јастук и тада нема никакве заштите - упозорио је Амиџић.

"Нити један невезан појас" је традиционална саобраћајно-превентивна кампања коју сваке године спроводе Министарство саобраћаја и веза, МУП, Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савез Републике Српске у сарадњи са јединицима локалне самоуправе.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab