Од сто возача у Градишци седам их телефонира за воланом

Од сто возача у Градишци седам их телефонира за воланом

ГРАДИШКА, БИЈЕЉИНА - На подручју Полицијске управе Градишка утврђен је највећи проценат возача који за воланом користе мобилни телефон. Мониторинг су прошле године радили стручњаци Саобраћајног факултета из Добоја, а наручилац је Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Утврђено је да су, када је ријеч о телефонирању или писању порука, најдисциплинованији возачи на подручју Полицијске управе Фоча, гдје је ове уређаје користило тек 1,2 одсто.

Истовремено, у другу крајност отишли су возачи на подручју ПУ Градишка, гдје је телефон у руци примијећен код њих 6,6 одсто.

Слиједе Полицијска управа Бијељина (6,4 одсто), Приједор (6,2 одсто), Бањалука (5,4 одсто), Зворник (4,6 одсто) те Мркоњић Град (4,3 одсто). Иза њих су ПУ Источно Сарајево (3,6), Добој (3,3), Требиње (2,2) те на крају Фоча (1,2 одсто).

Милија Радовић, замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, рекао је за "Независне" да је мониторинг рађен на начин да је поред пута био посматрач те осматрао колико возача је користило мобилни телефон.

"Метологија је била таква да су ови индикатори мјерени на подручју свих полицијских управа, како током радних дана, тако и током викенда, у дневним и ноћним сатима", појаснио је Радовић.

Додао је да, гдје год су уочени лоши индикатори, имплицира да су возачи недовољно поштовали законске прописе који забрањују употребу мобилних телефона током вожње, изузев када имате слушалице у ушима.

"На тај начин возачи угрожавају своју и безбједност других учесника у саобраћају. Телефонирање одвлачи пажњу у смислу скидања погледа с пута испред себе, а приликом разговора имате и когнитивно ометање. Када дио пажње усмјерите на разговор са саговорником, тиме је смањена пажња на пут у смислу да нећете уочити возило које испред вас кочи или пјешака и тако даље", појаснио је Радовић.

Припадници градишке полиције током прошле године су написали бројне казне возачима који су на незаконит начин користили телефоне.

"На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка у току 2019. године због непрописног кориштења мобилног телефона за вријеме управљања возилом укупно су санкционисана 123 возача", казали су за "Независне" из ове полицијске управе.

На подручју Полицијске управе Бијељина прошле године су написане стотине казни због кориштења мобилних телефона.

"Током 2019. године на подручју Полицијске управе Бијељина због кориштења мобилног телефона током вожње санкционисан је 351 учесник у саобраћају", рекли су за "Независне" из ПУ Бијељина.

 

 

Употреба мобилних телефона по ПУ

Градишка             6,6%

Бијељина               6,4%

Приједор               6,2%

Бањалука            5,4%

Зворник                 4,6%

Мркоњић Град       4,3%

Источно Сарајево   3,6%

Добој                  3,3%

Требиње               2,2%

Фоча                   1,2%

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab