Почела кампања “Буди видљив – не буди фигура”

Почела кампања “Буди видљив – не буди фигура”

Прошле године у Републици Српској смртно је страдало 15 пјешака, од којих троје дјеце, а циљ републичке превентивне кампање “Буди видљив – не буди фигура” јесте да се пјешацима скрене пажња на опасности приликом кретања коловозом, рекли су у Бистрици организатори ове кампање.

Почетак ове кампање обиљежен је у Основној школи “Мирослав Антић” у бањалучком насељу Бистрица подјелом сликовница и бојанки “Десет лекција које живот значе”, те разгледница, свјетлоодбојних привјесака и других саобраћајно-образовних материјала ученицима ове школе.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Новица Крунић рекао је да је неопходно дјецу од малих ногу учити како да се безбједно крећу ноћу и у условима смањене видљивости.

“Желимо да их наоружамо знањем како да буду видљиви у саобраћају у вечерњим часовима”, рекао је Крунић новинарима и додао да је почетак ове републичке превентивне кампање обиљежен управо у школи у бањалучком насељу Бистрица, која има највише ђака пјешака.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић истакао је значај ових превентивних кампања, са циљем да се подигне свијест пјешака о опасностима које вребају, уколико се не поштују саобраћајни прописи.

“То је тежак и дуготрајан посао, у којем наилазимо на много отпора, те је потребно да кренемо од најмлађих, али да уз то едукујемо и старије, који су најчешћи кривци за страдање дјеце у саобраћају”, рекао је Бабић.

Главни инспектор јединице за безбједност саобраћаја у бањалучкој Полицијској управи Данко Тунић је истакао да су пјешаци једна од најугроженијих категорија учесника у саобраћају.

“Прошле године је на путевима Републике Српске смртно страдало 15 пјешака у саобраћајним несрећама, од којих је троје дјеце, те је циљ ових активности да се спријече најгоре посљедице”, рекао је Тунић.

Директор Основне школе “Мирослав Антић” Ђорђе Ђаковић истакао је значај што је ова кампања почела у овој школи, јер ђаци немају адекватну инфраструктуру за безбједно кретање.

“Школу похађа 170 ученика и ово је за њих био веома едукативан час, који ће им скренути пажњу на значај безбједног кретања од куће до школе”, рекао је Ђаковић.

 

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab