Подићи ниво безбједности на пружним прелазима

Подићи ниво безбједности на пружним прелазима

У Челинцу је jуче одржан састанак у оквиру кампање "Опрезни пазе на пружне прелазе", која је у току у Републици Српској. Циљ кампање јесте да се у сарадњи са локалним заједницама унаприједи безбједност саобраћаја на пружним прелазима и смањи број несрећа са смртним посљедицама, изјавио је замјеник директора републичке Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић.

Радовић је рекао да се у посљедњих пет година на 17 пружних прелаза на територији општине Челинац десило 12 саобраћајних незгода, а да су два лица смртно страдала.
Он је истакао да се едукативним кампањама жели подићи свијест код возача да морају бити опрезни приликом преласка преко пруге, односно да се увјере да воз не наилази.
"Наша је обавеза, у сарадњи са републичким институцијама и локалним заједницама, унапређење друмске инфраструктуре, дакле приступних путева на пружним прелазима да би ускладили ту инфраструктуру са одредбама правилника о укрштању пруге и пута", нагласио је Радовић.
Према његовим ријечима, локалне заједнице које на својој територији имају пружне прелазе дужне су попунити упитнике о стању свих пружних прелаза и након тога ће се радити на рјешавању инфраструктурних проблема и уклањању недостатака.
Начелник општине Челинац Владо Глигорић је потврдио спремност да се уреде сви пружни прелази на подручју општине.
"Неопходно је да се подигне безбједност свих учесника у саобраћају на виши ниво да би смањили број несрећа са смртним посљедицама и са те стране општина ће пружити подршку уређењу пружних прелаза", истакао је Глигорић.
Према ријечима Жељка Гребића, савјетника министра саобраћаја и веза Републике Српске, велики број саобраћајних незгода дешава се на пружним прелазима, више од 90 одсто је узроковано непоажњом возача.
"Најчешће су те саобраћајне несреће са тешким посљедицама. Ова кампања је и едукативног карактера и један од начина да се спријече несреће на пружним прелазима је превентивно дјеловање", навео је Гребић.
Представник предузећа "Жељезнице Републике Српске" Раде Цвијановић скренуо је пажњу свим учесницима у саобраћају да поштују саобраћајну сигнализацију и да буду опрезни приликом преласка пружних прелаза како би се избјегле немиле сцене.
Након састанка у згради Општинске управе, сви учесници су обишли прелаз "Челинац 1" на прузи Добој-Нови Град.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab