Ако ме волиш... остави телефон док возиш!

Ако ме волиш... остави телефон док возиш!

Компанија м:тел и ове године позива возаче да буду одговорни и оставе телефон док су за воланом. Слоганом „Ако ме волиш остави телефон док возиш“, м:тел је започео и овогодишњу кампању којом се настоји подићи свијест возача колико је важно бити одговоран и до каквих посљедица може довести чак и мала непажња у вожњи.

Друштвена одговорност је важан сегмент пословања компаније м:тел, а један од најбољих доказа томе је и активно учешће ове компаније у активностима за подизање свијести возача о неопходности одговорног понашања у вожњи, посебно када је у питању употреба мобилних телефона за воланом. И овога пута, у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза Републике Српске, односно Агенцијом за безбједност саобраћаја РС, те Ауто-мото савезом РС, м:тел реализује кампању којом подстиче возаче да буду пажљивији када је у питању њихова, али и безбједност њихових најближих у саобраћају.

Статистике су јасан показатељ да је итекако потребно подсјетити све нас на чињенице које би требало да су свима познате, а тичу се броја незгода узрокованих управо коришћењем мобилних телефона током вожње. По неким свјетским истраживањима, чак 25 одсто саобраћајних незгода повезано је са поремећајем пажње возача током вожње, а један од најзначајнијих фактора овог поремећаја јесте управо скретање погледа на екран мобилног телефона. Овоме у прилог наводимо и конкретне резултате истраживања која кажу да и најкраћи поглед на екран мобилног телефона у вожњи одвлачи пажњу возача од управљања возилом у трајању од једне до двије секунде. То значи да при брзини од 50 км на сат, ваше возило за двије секунде пређе 28 метара! Дакле, ваше возило ’нема возача’ чак 28 метара, а за то вријеме могуће је да не видите пјешака, боју на семафору или било какво друго дешавање у саобраћају. Колико је ово важно, говори и чињеница да су истраживања дошла до податка да је писање порука, примјера ради, у процентима опасније чак и од вожње под дејством алкохола!

Када је у питању Република Српска, Агенција за безбједност саобраћаја РС од 2017. године прати индикатор саобраћаја који се односи на проценат употребе мобилног телефона код возача током вожње. Резултати ових истраживања показују да 4,4 одсто возача у саобраћајном току на путевима РС користе мобилни телефон током вожње. Управо због свега наведеног, м:тел и овога пута настоји да овом акцијом подсјети да ништа није важније од живота, те да ниједна порука или позив нису разлог да угрозимо себе и друге.

„Прошлогодишња кампања компаније м:тел, у смислу превентивне активности је представљена у Бриселу током сједнице Европског савјета за безбједност саобраћаја, као једна врло успјешна пракса која може бити примјењива широм земаља Европске уније“, наводе из Агенције за безбједност саобраћаја РС.

Стога, иако живимо у времену технологија, тзв. мултитаскинга, када смо научени да радимо неколико ствари истовремено, вожња није једна од активности с којом бисмо требали да поистовјећујемо вјештину обављања више различитих задатака одједном.

Кампања „Ако ме волиш остави телефон док возиш“ ће бити активна у јуну мјесецу, а возаче ће на ову важну поруку подсјећати билборди, као и радио-џинглови. Реализацији ове кампање важну подршку су дали и медијски партнери који су се придружили овој м:тел-овој акцији, те тиме умногоме допринијели ширењу важне поруке.

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab