У ВЛАСЕНИЦИ ОБИЉЕЖЕНА ЕВРОПСКА НЕДЈЕЉА МОБИЛНОСTИ

 У ВЛАСЕНИЦИ ОБИЉЕЖЕНА ЕВРОПСКА НЕДЈЕЉА МОБИЛНОСTИ

ВЛАСЕНИЦА, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Власеници је данас обиљежена Европска недјеља мобилности у оквиру које је организовано предавање о "Безбједности дјеце у саобраћају" за основце и средњошколце, ликовна колонија, симулатор превртања, полигон спретности, пијане наочаре, те показна вјежба ватрогасаца и Црвеног крста на платоу испред зграде Пољопривредног факултета.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Младен Петровић рекао је новинарима да је слоган овогодишње Европске недјеље мобилности "Боље везе", с циљем подизања свијести грађана и указивања на то колико је важно сачувати сваки живот."Осим тога што су битни инфраструктурни пројекти у овом брзом времену, времену мобилности, гдје је све већи регистрованих возила и учесника у саобраћају, трудимо се да објаснимо колико је битно да се поштују саобраћајна правила и да се утиче од најмлађих, да они покажу старијима, колико су важни пажња и правила понашања у саобраћају да би се спасили животи", навео је Петровић.

Он је подсјетио да је у посљедње двије године по 101 лице годишње страдало у саобраћају, те да је ове године благи тренд пораста погинулих лица, а јул и август били су посебно критични.

Петровић је навео да осим брзине и алкохола, као највећих узрочника саобраћајних незгода, опасност представља и кориштење мобилних телефона и апеловао да млади у вожњи не користе мобилни који смањује пажњу у саобраћају.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је новинарима да је овај догађај традиционалан и битан за ову локалну заједницу, те да се од најмлађег нараштаја показује шта значи возити ауто и бити учесник у саобраћају.

Он је подсјетио да су у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја реализовали више пројеката, те да је у току редовна годишња обнова хоризонталне и вертикалне сигнализације.

"Наш план је да комплетну Власеницу учинимо бољом и љепшом за живот кроз паркинг сервисе, гаражна мјеста... Чињеница је да Власеница улази у мапу туристичких дестинација због чега је потребно да урадимо све саобраћајнице и да приближимо село граду", навео је Краљевић.

Бојан Шувира из Јање који је саобраћајну незгоду доживио 2012. године, када је имао 21 годину, рекао је данас новинарима да у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске учествује у предавањима средњошколцима о опасностима које им пријете уколико су непажљиви за воланом.Он је подсјетио да је несрећу доживио као сувозач, приликом повратка из ноћног изласка. Возач је због пребрзе вожње изгубио контролу над аутом које се преврнуло и тада му је прекинута вратна кичмена мождина због чега је везан за колица.

Шувира је поручио младима да не сједају у аутомобил са лицем које управља возилом у алкохолисаном стању, да сами не управљају возилом уколико су пили алкохол, већ да увијек нађу безбједан превоз кући тако што ће позвати неког од родитеља или да узму градски превоз.

"Предавања смо покренули прошле године када смо посјетили око 15 школа. Надамо се да ћемо ове године одржати у више њих. Дјеца пажљиво слушају и од њих имамо позитивне коментаре на друштвеним мрежама", навео је Шувира.

У обиљежавању манифестације учествовали су власеничка Полицијска станица
Средњошколски центар /СШЦ/ "Милорад Влачић", Основна школа /ОШ/ "Вук Караџић" , Јавна установа /ЈУ/ "Први кораци", власенички Црвени крст и ватрогасци.

Обиљежавање Европске недјеље мобилности организовали су Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске и општина Власеница.

Европска недјеља мобилности обиљежава се од 16. до 22. септембра.

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS