Одржана конференција за медије у „Поштама Српске“

Одржана конференција за медије у „Поштама Српске“

Представници Министарства саобраћаја и веза, Министарства унутрашњих послова, Агенције за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савеза, и ЈП „Поште Републике Српске“, конференцијом за медије озваничили су почетак превентивне кампање "Ретро је ин! Вози напријед, погледај назад!“, која је почела 13. априла и траје до 22. априла.

У Републици Српској током прошле године више од 10 одсто тешко повријеђених у саобраћајним незгодама били су возачи мопеда и мотоцикала. У 2012. години у саобраћајним незгодама на путевима у Републици Српској смртно страдало 5 возача мотоцикла-мопеда, а 68 је задобило тешке тјелесне повреде, до је у 2013. години тај број знатно већи,  смртно је страдало 14 возача мотоцикла-мопеда, а 44 је задобило тешке тјелесне повреде.

Помоћник министра за поштански саобраћај и телекомуникације, Дијана Обрадовић рекла је да сви морају дати допринос јачању безбједности саобраћаја на путевима.
"Морамо скренути пажњу возачима путничких и теретних моторних возила да пут дијеле са мотоциклима и мопедима и да се сви придржавају правила и правилника који дефинишу ову област", рекла је Обрадовићева.

Начелник Јединице за послове безбједности саобраћаја у Управи полиције, Горан Шмитран истакао је да ће полицијски службеници у оквиру својих редовних послова вршити појачану контролу возача мотоцикала и мопеда у складу са ЗООБС БиХ (ношење кациге за вријеме вожње, исправност мотоцикла, брзина кретања и др.). 


Директор Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, Милија Радовић, навео је да је циљ кампање указати возачима на опасности које најчешће доводе до саобраћајних незгода.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић истакао је да Ауто-мото савез заједно са осталим субјектима безбједности саобраћаја проводи све превентивне кампање које се односе на безбједност саобраћаја. Основни циљ свакако треба да буде смањен број настрадалих у саобраћајним незгодама.


С обзиром на чињеницу да је сваки 10 мопед на путевима у Републици Српској припада "Поштама Српске", и ове године као и прошле године у кампању су се укључиле и „Поште Српске“.
Извршни директор за поштански саобраћај, Сњежана Мартић је рекла да „Поште Српске“ имају 430 регистрованих мопеда, те да поштари у просјеку дневно пређу око 34 километара по мопеду, мјесечно 14.620 километара, док сва поштанска возила годишње пређу око 6,5 милиона килиометара.
"Возила и мопеди ”Пошта Српске” долазе у најудаљеније крајеве Српске да би обавили посао и уручили пошиљку", истакла је Мартићева.

Истакнута је обавеза обавезног ношења кациге, придржавања саобраћајних прописа, прилагођавања брзине условима пута. Апеловано је на возаче мотоцикла и мопеда да се не престројавају нагло и не крећу између возила, јер су тешко уочљиви.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab