Kампања: Завежи! Доста приче, вежи појас!

 Kампања: Завежи! Доста приче, вежи појас!

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске и Ауто-мото савез Републике Српске провешће у периоду од 11. jуни до 26. јуна 2014. године кампању под називом "Завежи! Доста приче, вежи појас!“

Безбједносни појас представља дио опреме сваког возила и представља један од најбољих изума на подручју безбједности у возилима.

Једна од основних мјера пасивне заштите возача и путника у возилима јесте употреба безбједносних појасева уз наслоне за главу и ваздушне јастуке и ауто сједалица за дјецу.

Ефикасност безбједносних појасева уз истовремену употребу наслона за главу доказана је низом научно истраживачких радова.

Појасеви неоспорно утичу на смањење броја погинулих и повриjеђених лица у возилу, доприносе повећању нивоа безбедности у саобраћају. Кориштењем појаса смањује се ризик од смрти путника у случају саобраћајних незгода на предњем сједалу до 50%, док на задњем сједалу до 75%,  чиме је више него оправдана њихова намјена.

Степен употребе безбједносних појаса у Републици Српској још увијек је јако низак.

Циљ провођења кампања „Завежи! Доста приче, вежи појас!“ је повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској, повећањем употребе безбједносних појасева код возача и путника у возилу.

Кампањом се жели утицати на промјену ставова према употреби безбједносних појасева и преношење поруке истим колико је важно користити их.

Реализацијом ове кампање очекује се повећање употребе безбједносних појасева чиме би дошло до смањења броја настрадалих лица у саобраћајним незгодама и измјене у структури повреда (значајно смањење тежине повреда и мања смртност).

Детаљан план кампање можете погледати овдје.

Летак за кампању можете преузети овдје.

Радио џингл можете преслушати овдје.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab