Почиње превентивна кампања „Учинимо старост безбједном“

Почиње превентивна кампања  „Учинимо старост безбједном“

Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, Ауто-мото савез Републике Српске, Удружење пензионера, Јединице локалне самоуправе и радио станице провешће у периоду од 24. фебруара (уторак) до 8. марта (недеља) медијску кампању под називом „УЧИНИМО СТАРОСТ БЕЗБЈЕДНОМ“.

У саобраћајним незгодама у Републици Српској у 2014. години смртно је страдало 29 пјешака. У односу на 2013. годину, смањен је број смртно страдалих пјешака за 29.3%. Према подацима МУП-а РС, кад је у питању старосна доб погинулих, највише погинулих је старије од 60 година.

Скоро све незгоде догодиле су се у ноћним условима одвијања саобраћаја (већина незгода између 16 часова и 22 часа), ван насеља, на отвореном и неосвијетљеном дијелу пута.

Циљ активности је повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској кроз повећање безбједности пјешака, нарочито у ноћним условима одвијања саобраћаја, у условима градског саобраћаја (прелазак на обиљеженом пјешачком прелазу, прелазак на семафорисаном пјешачком прелазу са и без бројачког дисплеја и сл.).

Овом активности жели се утицати на промјену ставова код пјешака о начину кретања коловозом ноћу, као и према употреби свјетлоодбојних прслука или других средстава за освјетљавање пјешака. Такође, жели се указати на важност правилног преласка коловоза. Активност има за циљ и да возачима укаже на потребу опрезнијег кретања у насељу, ван насеља и у зонама школа као и на другим мјестима гдје се могу очекивати пјешаци.

Реализацијом ове активности очекује се правилније кретање пјешака, нарочито ноћу, већа употреба свјетлоодбојних прслука и других средстава за освјетљавање пјешака, повећан опрез возача на дионицама са пјешацима, већи степен исправности уређаја за освјетљавање пута, чиме би дошло до смањења броја настрадалих пјешака у саобраћајним незгодама.

 

План кампање можете погледати овдје.

Летак кампање можете преузети овдје.

Плакат кампање можете преузети овдје.

Радио џингл можете послужати овдје.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab