„Европска недјеља мобилности“ и „Свјетски дан без аутомобила“

„Европска недјеља мобилности“ и  „Свјетски дан без аутомобила“

Oд 16.-22. септембра 2015. године грађани земаља Европе обиљежавају „Европску седмицу мобилности“, а 22. септембра „Дан без аутомобила“. Слоган овогодишње седмице мобилности је »БИРАЈ. МЈЕЊАЈ. КОМБИНУЈ«, Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске, јединице локалне самоуправе и други субјекти ће се придружити иницијативи обиљежавања.

Тим поводом министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић, министар просвјете и културе Дане Малешевић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић и генерални секретар Ауто-мото савеза Ранко Бабић посјетиће град Приједор, гдје ће присуствовати обиљежавању манифестације „Дан без аутомобила“.

Министри у Влади Републике Српске ће разговарати са градоначелником Приједора Марком Павићем, а након чега је предвиђена шетња од Градске управе према Главном тргу у Приједору.

 

Централну манифестацију у Граду Бањој Луци заједнички организују Град Бања Лука, Агенција за безбједност саобраћаја Рeпублике Српске, Ауто-мото савеза Републике Српске и Wiener осигурање АД., те ће се на овај начин прикључити субјектима широм свијета који организујући овај догађај указују на значај здраве животне средине и одрживи развој.

Mанифестација  ће бити одржана на Тргу Крајине гдје ће, између осталог, бити:

-        у времену од 11.00 до 13.00 часова бити обустављен саобраћај у Улици Краља Петра I Карађорђевића осим за возила јавног превоза путника на дијелу од позоришта до хотела Палас.

-        бесплатан превоз за путнике који у наведеном периоду уђу у аутобусе код Боске или Поште, те ће се на тај начин дати предност овом виду саобраћаја и скренути пажња грађаним да се опредјеле за што веће кориштења јавног превоза умјесто путничких аутомобила,

-        такмичење бициклом на полигону спретности, које представља  вид рекреације кроз забаву али и промоција бициклистичког превоза је као здравог начина живота и промоција „еколошких“ превозних средстава.

-        мјерење аерозагађења покретном еколошком станицом у парку Петар Кочић,

-        излагање радова ученика средње Техничке школе Бањалука на тему "Одрживи транспорт",

-        подјела беџева, наруквица и мајица и др промотивног материјала на пулту Wiener осигурања АД.

Циљ овакве акције је промоција здравог и квалитетнијег начина живота као и идеја мобилности становништва без загађења животне средине.

Промоцијом алтернативних начина превоза постиже се побољшање начина живота у урбаним срединама и подиже еколошка свијест становништва односно стварају се градови у служби грађана (тзв. хумани градови).

 

Позивамо грађане да нам се придруже на Тргу Крајине и учествују у обиљежавању ове манифестације.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab