У Приједору је данас почела кампања "Вежи се због оних које волиш"

У Приједору је данас  почела кампања

Постављањем паноа са упутствима за правилно коришћење безбједносног појаса и дјечијих ауто-сједишта, у Приједору је данас (19 април 2016.) почела кампања "Вежи се због оних које волиш", која ће широм Републике Српске бити спроведена до 15. маја.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић истакао је да Фонд здравственог осигурања Српске годишње потроши 12 милиона КМ на лијечење, збрињавање и рехабилитацију повријеђених у саобраћају.

"Податак да само 50 одсто возача користи појас на предњим сједиштима, а да је коришћење на задњим сједиштима занемариво, као и неправилан превоз дјеце, сигнал су да покушамо да утичемо на учеснике у саобраћају да поштују закон", рекао је Богданић новинарима у Приједору.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић навео је да ова организација шеснаесту годину заредом прати употребу безбједносног појаса на путевима у Српској и да ни у једној години није постигнут циљ да појасеве веже више од 50 одсто возача.

"Скрећемо пажњу возачима да не мисле да је у граду мање потребно користити појас него на магистралним или ауто-путевима", поручио је Бабић.

Он је додао да су истраживања показала да они који правилно користе безбједносни појас, у 90 одсто случајева поштују и остале саобраћајне прописе.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић најавио је да ће инфо-панои бити постављени у све домове здравља у Српској, а да ће доктори медицине одржати презентације у свим мјестима у којима то буде могуће.

"Прва циљна група су нам одборници и прва наредна сједница Скупштине града Бањалука почеће оваквом презентацијом", рекао је Радовић.

Према његовим ријечима, лани је у саобраћајним несрећама у Републици Српској погинуло 150 лица, а више од 700 је тешко повријеђено, док је у прва три мјесеца ове године број смртно страдалих мањи за осам у односу на исти период прошле године.

Директор Дома здравља Приједор Славица Поповић каже да је циљ кампање да се број саобраћајних незгода и њихове посљедице сведу на најмању могућу мјеру.

"Дијелићемо летке и плакате како бисмо подигли свијест грађана", рекла је Поповићева.

У кампањи Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске "Вежи се због оних које волиш" учествују Mинистарства здравља и социјалне заштите, Саобраћаја и веза и унутрашњих послова, те Ауто-мото савез Републике Српске, ауто-мото друштва општина и градова и локалне заједнице.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab