ПОЧИЊЕ КАМПАЊА "OСВЈЕТЛАЈ ОБРАЗ ДОМАЋИНЕ - ОЗНАЧИ ТРАКТОР ЖУТИМ РОТАЦИОНИМ СВЈЕТЛОМ"

ПОЧИЊЕ КАМПАЊА

Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савез Републике Српске провешће у периоду од 15. марта до 10. априла 2017. године превентивну кампању „Освjетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом“ .

Возачи трактора као и осталих пољопривредних машина спадају у ризичну категорију учесника у саобраћају, и према њима се потребно односити са посебном пажњом.

Трактори и друге пољопривредне машине су возила која су својим конструктивним и другим елементима намијењена за рад, и у малој мјери су прилагођени условима пута са савременим коловозним застором.

У  Републици Српској у задњих 5 година смртно je страдало 17 возача трактора и радних машина, треба напоменути да поред возача трактора или радних машина често настрадају и путници који се превозе у њима, као и возачи и путници возила која се сударе са трактором.

Реализацијом активности Освjетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом“ очекује се веће поштовање прописа и повећан опрез возача трактора и осталих пољопривредних машина, како у раду на њиви и у шуми, тако и на јавном путу, те већи степен техничке исправности, веће кориштење ротационог свјетла приликом кретања ноћу, што представља и законску обавезу ове категорије возила.

(На основу Закона о основама безбједности саобраћај на путевима у БиХ (члан 90. Став 6.), жута ротациона свјетла морају бити упаљена на трактору за вријеме вожње по јавном путу. Употребом жутих ротационих свјетала, возачи трактора, за вријеме вожње на јавном путу су видљиви за друге возаче моторних возила, нарочито ноћу и у условима самњене видљивости.)

Кампања има за циљ да укаже возачима на најчешће узроке настанка саобраћајних незгода са учешћем трактора и значај досљедног поштовања прописа.

Кампања „„Освјетлај образ, домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом“ преносиће се средствима масовне комуникације, укључујући телевизију, радио, штампане медије, штампане материјале и интернет.

Поводом почека кампање Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић и генерални секретар Ауто-мото савезa Ранко Бабић те представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарства унутрашњих послова, посјетиће 15. марта. 2017. године пољопривреднике Општине Нови Град.

Том приликом у Културном центру у Новом Граду у 12,00 часова у организацији ауто-мото друштва „Уна Нови Град “ и представника општинске управе окупиће се возачи трактора и другигх пољопривредних машина са којима ће се обавити разговор о проблемима са којима се сусрећу, те ће бити подијељен одређен број жутих  ротационих свјетала, као и едукативни леци.

У оквиру кампање поред посјете Новом Граду биће организоване посјете  и другим пољопривредним добрима. 

План кампање можете погледати овдје.

Летак за кампању можете преузети овдје.

Видео спот можете прузети и погледати овдје.

Радио џингл можете прузети овдје


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab