Почела кампања: „ОДАБЕРИТЕ БЕЗБЈЕДАН ПУТ КУЋИ СА ЖУРКЕ/МАТУРЕ!“

Почела кампања: „ОДАБЕРИТЕ БЕЗБЈЕДАН ПУТ КУЋИ СА ЖУРКЕ/МАТУРЕ!“

Млади представљају једну од најугроженијих категорија учесника у саобраћају, због свог скромног животног и саобраћајног искуства. По страдању у саобраћајним незгодама предњачи популација младих, нарочито у категорији возача.

У намјери да се овакво стање промијени, Министарсво саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Министарство породице, омладине и спорта, Ауто-мото савез и Јединице локалне самоуправе проводе кампању ОДАБЕРИТЕ БЕЗБЈЕДАН ПУТ КУЋИ СА ЖУРКЕ/МАТУРЕ! посвећену  безбједнијем повратку младих возача са матура, коришћењем такси превоза, јавног градског превоза, као и превоза са пријатељима који нису конзумирали алкохол.

Наведена кампања започела је данас у бањалучком парку Петар Кочић окупљањем матураната средњих Бањалучких школа. Матуранти су за ову активност припремили плакате са слоганима те су том приликом испробали пијане наочаре. Слогани су се односили на кампању ОДАБЕРИТЕ БЕЗБЈЕДАН ПУТ КУЋИ СА ЖУРКЕ/МАТУРЕ!.

Том приликом Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић присутнима је рекла да је циљ провођења кампање да се скрене пажња младим возачима о штетном утицају алкохола и могућим посљедицама до којих може довести вожња под утицајем алкохола. Министарка је истакла да је младост пуна енергије, самопоуздања и весеља, али да је потребно указати младима да у алкохолисаном стању не треба возити, већ да их вози неко ко није ту вече пио алкохол или да се послужи градским саобраћајем или такси превозом.

Директор Агенције за безбједнст саобраћаја Милија Радовић рекао је да се први пут у Српској покреће кампања за безбједност у саобраћају за матуранте и све догађаје који окупљају младе. Навео је да је у 2015. години страдало 14 младих од 18 до 21 године, а у 2016. године 13 младих те доби.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Ранко Бабић позвао је све матуранте да не сједају пијани за волан послије матуре, већ да пред повратак кући позову родитеље, рођаке или пријатеље да дођу по њих или да користе услуге такси другог јавног превоза. 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab