Приједор: Циљ кампање смањити број страдалих пјешака

Приједор: Циљ кампање смањити број страдалих пјешака

Републичком кампањом под називом “Буди видљив, не буди фигура” настоји се повећати безбједност пјешака у саобраћају, посебно ноћу, и смањити број страдалих, истакао је данас у Приједору директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић. Радовић је данас у Приједору навео да је током прошле године за око 11 одсто смањен број смртно страдалих лица на путевима Српске.

“Забрињава да је од 115 смртно страдалих лица било 26 пјешака, и то је око 22 одсто укупно страдалих на нашим путевима, што показује да морамо много више радити да повећамо њихову безбједност”, изјавио је Радовић новинарима поводом кампање коју проводи Агенција у сарадњи са Ауто-мото савезом Републике Српске, Министарством унутрашњих послова и предузећем “Поште Српске”.

Он је додао да су проблем како дјеца, тако и старији учесници у саобраћају, поготово када се крећу ноћу у условима смањене видљивости и када их возачи не могу уочити на вријеме.

“Због тога и водимо ове кампање да пренесемо поруку да није добро и није безбједно ноћу се кретати коловозом ако нисте освијетљени и не носите свјетлоодбојни прслук или неки други извор свјетлости”, рекао је Радовић.

Представник Ауто-мото савеза Републике Српске Јелица Лубура рекла је да ће се у току трајања ове активности првенствено обраћати пјешацима да буду уочљиви када се крећу коловозом у ноћним часовима и у условима смањене видљивости, јер статистике показују да пјешаци највише страдају због тога.

“Апелујемо да возачи возе са повећаном опрезношћу и смањеном брзином на оним дионицама гдје се очекује повећано кретање пјешака, а поготово у ноћним часовима”, рекла је Лубура.

Ученици Основне школе “Петар Кочић” имали су прилику да погледају презентацију о безбједном учешћу у саобраћају и подијељен им је промотивни материјал.

У промотивном материјалу биле су и разгледнице на којима ће ученици написати поруке и послати их поштом својим старијим члановима породице и замолити их да буду пажљивији у саобраћају.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab