Нови ЕУ стандарди за безбједна возила су неопходни за смањене смртности дјеце у саобраћају

Нови ЕУ стандарди за безбједна возила су неопходни за смањене смртности дјеце у саобраћају

Брисел- Више од 8.000 дјеце старости од 0 до 14 година је смртно страдало у саобраћајним незгодама у последњих 10 година у Европској унији. Од тога, половина дјеце је страдало као путници, трећина као пјешаци и 13% као бициклисти, наведено је у извјештају који данас објавио Европски савјет за безбједност саобраћаја (European Transport Safety Council).

Једно од 13 умрле дјеце у Европској унији страдало је као посљедица саобраћајне незгоде.

Очекује да ће до 2. маја 2018. године Европска комисија објавити дуго-очекивану листу прописа која се односе на безбједност возила, и то готово 10 година након последњег објављивања листе основних прописа. Такође, ЕУ је у фази припреме Стратегије безбједности саобраћаја за период од наредних 10 година.

ЕСБС каже да су мјере (системи) који смањују брзину кретања возила кључни за смањење смртности дјеце у саобраћајним незгодама и захтијева од ЕУ да системе као што су Паметна подршка при брзинама (Intelligent Speed Assistance (ISA)) и Аутоматско кочење у хитним случајевима (Automated Emergency Braking (AEB)) а који могу детектовати пјешаке и бициклисте, сврстају у основне пакете опреме код свих нових аутомобила.

Антонио Авеносо, директор Европског савјета за безбједност саобраћаја је изнио:

 „Паметни, ефективни и доказани системи за безбједнија возила као што су: Паметна подршка при брзинама (Intelligent Speed Assistance (ISA)) и Аутоматско кочење у хитним случајевима (Automated Emergency Braking (AEB)) могу бити исто значајни за смањење смртности дјеце у саобраћајним незгодама као што је појава сигурносног појаса. Међутим, смањење ће доћи ако и само ако ове технологије (системи) буду уграђене у основне пакете опреме у свим новопроизведеним возилима.“

 „Такође, нити један дан не прође а да политичари или представници аутомобилске индустрије не обећавају да ће аутономна возила ријешити проблем безбједности саобраћаја на путевима. Ипак, док дође тај дан, проћи ће деценије. До 2030. године, можда ће на путевима широм свијета бити неколико милиона аутономних возила, наспрам више од милијарду стандардних возила, који свакодневно излазе из фибрика. Постоји озбиљан ризик, да владе игноришу огромне предности у области безбједности возила, које се могу постићи инсталирањем испробаних технологија за подршку у вожњи.“

У Извјештају је показано да је неправилно постављање дјечјих аутосједишта или њихово не кориштење и даље значајан проблем широм Европе. Према Свјетској здравственој организацији, правилно постављена и кориштена дјечја аутосједишта могу да смање смртност до 80%. ЕСБС позива на бољу едукацију и снижавање ПДВ-а на цијене дјечјих аутосједишта- што је дозвољено по ЕУ законима, али до сада успостављено само у Хрватској, Кипру, Пољској, Португалу и Беликој Британији.

Такође, ЕСБС позива земље да уведу строго поштовање зона 30 км/х у зонама са високим бројем пјешака и бициклиста и у зонама школа.

Подаци показују да Шведска има најнижу стопу смртности дјеце у Европској унији. Са друге стране, дјеца у Румунији имају 7 пута већи ризик да страдају у саобраћајним незгодама.  

Извјештај ЕСБС можете преузети на линку: www.etsc.eu/PINFlash34

Преглед минималних ЕУ стандарда (система) који се односе на безбједнија возила можете преузети на линку: http://etsc.eu/wp-content/uploads/2017-05-EP-short-briefing-gsr-pp.pdf

Нешто више о Intelligent Speed Assistance (ISA) можете наћи: www.etsc.eu/isa

Јавни ризик дјеце- смртност дјеце на милион дјеце

Као што се може видјети, дјеца у Републици Српској имају 4 пута већи ризик од смртности дјеце у Шведској или Норвешкој. Према овом показатељу Република Српска је испред земаља, чланица ЕУ и то: Литванија, Естоније, Летоније, Бугарске и Румуније.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab