Срећни васкршњи празници „ПРОСЛАВИ ОДГОВОРНО!- Ако мислиш пити, возач немој бити“

Срећни васкршњи празници „ПРОСЛАВИ ОДГОВОРНО!- Ако мислиш пити, возач немој бити“

Драги наши учесници у саобраћају с обзиром да у наредним данима прослављамо најдражи празник, Агенција за безбједност саобраћаја жели ВАМ СРЕТНЕ И БЕЗБЈЕДНЕ ВАСКРШЊЕ ПРАЗНИКЕ, с поруком да их у миру и срећи прославите, да уколико прослављате уз чашицу алкохола никако послије тога не сједате за волан, на бицикло или мотоцикл.

Алкохол и брзина су најчешћи узроци саобраћајних незгода, нарочито оних са најтежим посљедицама.

У Републици Српској у 2017. години догодило сe 9.637 саобраћајних незгода, што је за 147 или 1,5% мање него у 2016. години. У саобраћајним незгодама смртно je страдалo 115 лица, теже је повријеђено 646 лица, док је лакше повријеђено 2.540 лица.

Један од узрока који доприноси настанку саобраћајних незгода јесте утицај алкохола било да се лице креће као пјешак, бициклиста, управља возилом или се креће на неки други начин.

Алкохол повећава самопоуздање возача, смањује осјећај одговорности, а истовремено смањује могућност опажања и доводи до успореног реаговања, возач постаје неопрезан и склон непоштовању саобраћајних прописа. Количина од 0,5 промила алкохола у  крви повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде за два пута. Са 1,0 промила алкохола у крви ризик од настанка незгоде је седмероструко већи, а код 1,4 промила двадесет пута већи.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab