У Граду Источном Сарајеву обиљежени „Дани безбједности саобраћаја“

У Граду Источном Сарајеву обиљежени „Дани безбједности саобраћаја“

У општини Источно Ново Сарајево одржана је централна манифестација "Дани безбједности саобраћаја у Источном Сарајеву" у којој су учестовали ученици основних и средњих школа ради едукације младих као учесника саобраћаја.

Манифестацију која је трајала од уторка, 8. маја, до 11. маја организовала је Полицијска станица за безбједност саобраћаја Источно Сарајево у сарадњи са Основном школом "Свети Сава”, Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске, Ауто-мото савезом Српске и средњим школама "28. Јуни” и "Гимназија и средња стручна школа” Источна Илиџа. 

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић истакао је да је значајна свака манифестација која има за циљ безбједност дјеце јер она теоријски и практично уче о безбједности и потреби да воде рачуна о својим и животима својих другара. 

Ћосић је изразио очекивање да ће ова манифестација да постане традиционална како би се сваке године указивало на неопходност рада институције у циљу заштите живота људи. 

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић истакао је да је тренд у Европи "град по мјери грађана, а не аутомобила", те оцијенио да Источном Сарајеву недостају бициклистичке стазе. 

"У наредном периоду требало би да имамо мање возила у центру града, а да те површине оставимо за пјешаке и дјецу и прилагодимо њиховим потребама“, поручио је Радовић и најавио да ће се сарадња Агенције и локалне самоуправе наставити и у наредном периоду. 

Директор Основне школе "Свети Сава“ Данијела Мрда рекла је да су ове године у фокусу дјеца као најмлађи учесници у саобраћају и они који су као пјешаци највише угрожени. 

Она је навела да су у току тродневне манифестације одржане различите активности - учење учествовања у саобраћају дјеце пјешака, саобраћајна секција школе организовала је показне вјежбе заједно са полицијом, вожња бициклом и тестови знања, док су средњошколци посјетили "Центротранс“ да би се упознали како функционише градски саобраћајни превоз. 

"Данас су се најмлађи показали кроз дефиле у граду сјајним маскенбалом, старија одјељења су играла мали фудбал, а средњошколци стрит баскет“, навела је Мрда. 

АМС Републике Српске је обезбиједио показне справе, "пијане наочале“ и појас који ће као симулатор имати прилику да виде средњошколци који полажу возачки испит.

/СРНА/

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab