У Добоју одржана манифестација „Дани саобраћаја Добој 2019“

У Добоју одржана манифестација „Дани саобраћаја Добој 2019“

У Градском парку у Добоју био је постављен вишенамјенски полигон за обуку ђеце у саобраћају и различите врсте симулатора, а све са циљем да се грађанима и јавности скрене пажња на одговорно учешће у саобраћају.

Студенти Саобраћајног факултета испробавали су симулаторе, а један од њих нам је описао како је то у оном гђе се користи мобилни телефон током вожње.- помоћу волана у симулатору управљамо возилом и у неком тренутку зазвони телефон, када се јавимо почиње симулација несреће, тумбање и слијетање са пута – рекао је Стефан Вучковић, студент.

Путем симулатора организатори желе будућим и садашњим учесницима у саобраћају указати које опасности може изазвати непоштовање саобраћајних правила и прописа.

-Циљ је да учесницима у саобраћају дочарају стварно стање, да они не би на свом личном искуству то доживили, односно да они виде како то ђелује и да им то буде стално у глави. Такође, жеља нам је да им то буде додатни мотив, да што безбједније учествују у саобраћају, ради безбједности свих нас – изјавио је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске.

Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске

Поред ресорног министарства домаћини манифестације су Град Добој и Саобраћајни факултет у овој локалној заједници, која је највећи саобраћајни чвор у Српској.

-Град Добој је био раније и још увијек јесте саобраћајно чвориште. Кроз наш град пролази пруга, ми смо једно од највећих жељеничких чворишта у југоисточној Европи. Такође, кроз наш град пролази и Коридор 5ц, а и на раскрници смо ауто-пута Добој – Бањалука, према Београду – изјавио је Драган Василић, замјеник градоначелника Добоја.

Драган Василић, замјеник градоначелника Добоја

Са Саобраћајног факутета кажу да безбједност у саобраћају развијене земље дижу тзв. паметним путевима, раскрсницама и аутомобилима.

-Жељели би да што прије и ми имамо те путеве и аутомобиле, али дефинитивно је да су и наши путеви из године у годину све бољи и бољи. Ми имамо сада нову мрежу ауто-путева, а и овђе у граду Добоју, улице које добијају једну потпуно нову димензију – рекао је Зоран Ћургуз, декан Саобраћајног факултета у Добоју.

Ауто-мото савез Српске мјери брзине кретања возила по свим путевима. Ускоро ће бити резултати, а прошле године се показало да је просјечна брзина кретања возила око 76 километара на час.

-Тамо гђе је ограничење брзине 80 килметара на час, возачи углавном возе испод у просјеку говорим, иако има изузетака који то удвоструче. Међутим, тамо гђе је ограничење брзине 50 километара на час, нажалост возачи возе нешто испод 80 километара на час. Возачи су најодговорнији на ауто-путу, барем према ономе што мјеримо на ауто-путу, јасно је да тамо возе најсигурније, односно најмање прекорачују дозвољену брзину вожње – изјавио је Ранко Бабић, генерални секретар АМС РС.

Партнери манифестаци били су још  Агенција за безбједност саобраћаја Српске, Стручна институција за технички преглед возила и компанија „М:тел”.

– Компанија „М:тел” ове године је покренула кампању за безбједност у саобраћају под називом „Један позив мијења све, не користи телефон док возиш!”. Ово је пета година како покрећемо ову кампању за безбједност у саобраћају – рекла је Милица Кондић, портпарол компаније „М:тел”.

Манифестација „Дани саобраћаја Добој 2019”  поклапа се са обиљежавањем Дана Саобраћајног факултета. На свечаности су промовисана три мастер инжењера саобраћаја и 99 свршених инжењера саобраћаја са укупно осам смјерова. Један од њих је Младен Кулунџија.

-Желим да похвалим наш факултет, јер од свих саобраћајних факултета у Републици Српској, он је једини државни факултет и сигуран сам да он пружа најбоље знање. Надам се да ће по завршетку факултета бити и запослења – изјавио је Младен Колунџија, инжењер саобраћаја.

Саобраћајни факултет у Добоју постоји већ 14 година. Ђелује при Универзитету у Источном Сарајеву.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab