Филм „Живот послије живота“ приказан средњошколцима Требиња

Филм „Живот послије живота“ приказан средњошколцима Требиња

Полицијска управа Требиње је 28. априла 2017. године у кино сали Културног центра Требиње заједно са Ауто мото савезом Републике Српске и Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске приказала два кратка филма о узроцима и посљедицама саобраћајних незгода. Гости на приказивању филмова су били Сања Јокић, ауторка филма „Живот послије живота“ и Жељко Будимир.

Приказивање филмова је организовано за средњошколце који су завршни разреди, који су већ положили возачки испит као и за оне који га требају полагати у наредних годину дана.

Први филм „Живот послије живота“ прича двије животне приче лица са инвалидитетом, препреке са којима се свакодневно суочавају као и предрасуде које их свугдје прате. Ауторка филма, Сања Јокић у својој изјави за медије је рекла: „Филм има и едукативну и превентивну сврху. Едукативну да особе са инвалидитетом представи у позитивном смислу, да заслужују бољи и равноправнији статус, а превентивну да упозори младе возаче на ризична понашања у саобраћају“. 

Други филм „Једна секунда“ прича о животу који настаје након што изазовеш саобраћајну незгоду. У филму је приказана измишљена прича која се може свакоме догодити. Назив „Једна секунда“ симболично говори да је само толико довољно да се све промјени, да је толико довољно да изазовеш саобраћајну незгоду са смртно страдалим лицима. Јелица Лубура, испред Ауто мото савеза Републике Српске је истакла: „Након приказивања филмова млади су имали прилику да разговарају о узроцима и грешкама које доводе до саобраћајних незгода. Циљ нам је првенствено дјеловати на ставове младих возача.“

Након приказивања филмова средњошколци су имали прилику да пробају пијане наочаре, које симулирају како изгледа када је возач под утицајем алкохола. На овај начин су видјели колико алкохол утиче на чуло вида. 

Инспектор за безбједност саобраћаја, из Полицијске управе Требиње, Синиша Јовановић је рекао: „Овакве активности, које нису суво предавање теорије, са сликом и звуком су сигурно један од бољих начина како да се младим возачима објасни колико је битно избјећи сваки ризик у саобраћају и зашто је неопходно поштовање саобраћајне културе и прописа.“

Полицијска управа Требиње ће и у наредном периоду да релизује низ превентивних активности с акцентом на неопходност поштовања саобраћајних прописа. 

https://www.youtube.com/watch?v=Ku3Wuxb6VfM


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab