Одржана сједница Главног вијећа Европског савјета за безбједност саобраћаја у Бриселу

Одржана сједница Главног вијећа Европског савјета за безбједност саобраћаја у Бриселу

Учешће у наведеном састанку узела је Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске као пуноправна чланица Европског Савјета заједно са осталима чланицама и међународним организацијама које се баве безбједношћу саобраћајa на нивоу Европске уније.

Том приликом, представник Агенције, др Милан Тешић имао je излагање у којем је представио листу најзначајнијих активности свих субјеката одговорних за безбједност саобраћаја у Републици Српској у периоду од мјесеца октобра 2018. године до фебруара ове године. Као најзначајнија активност издвојен је Програм безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске 2019-2022, који су припремили Министарство саобраћаја и веза и Агенција за безбједност саобраћаја у сарадњи са осталим субјектима система безбједности саобраћаја, а у фебруару усвојен од стране Владе Републике Српске. Такође, наглашено је учешће Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске у међународним пројектима и то: 1) Стање саобраћајног образовања и васпитања у земљама Европе, који је подржан од стране Европског савјета за безбједност саобраћаја (енг. European Transport Safety Council), Фондације МАПФРЕ (енг. MAPFRE) и Фондације за саобраћајно образовање (енг. Flemish Foundation for Traffic Knowledge, VSV) и 2) ТРАФСАФ- Унапређење безбједности саобраћаја у земљама Западног Балкана кроз иновацију и унапређење силабуса основних и мастер студија, који је финансиран од стране Европске комисије у оквиру ЕРАСМУС + програма и траје до 2021. године. 

Као резултат првог пројекта, објављен је свеобухватан извјештај о стању саобраћајног образовања и васпитања у Европским земљама обухваћеним пројектом. По први пут у извјештајима Европског савјета за безбједност саобраћаја, Република Српска налази се као пуноправни партнер у реализацији пројекта. Извјештај се налази на следећем линку: https://www.trafficsafetyeducation.eu/.

Током излагања, Милан Тешић представио је међународну конференцију "Безбједност саобраћаја у локалној заједници" која је одржана у октобру прошле године, захвалио се Европском савјету за безбједност саобраћаја на пуној подршци и учешћу те позвао све присутне на наредну конференцију која ће се одржати 24-25. октобра 2019. године. 

У наставку сједнице Главног вијећа, сви учесници су подржали кампању међународне Фондације "Према нули" (енг. Towards Zero Foundation) "50до30" (енг. 50by30) која има за циљ смањење броја погинулих лица за 50% до 2030. године, што јесте глобални циљ безбједности саобраћаја и ослања се на Циљеве одрживог развоја Уједињених нација (енг. Sustainable Development Goals).

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab