Саобраћајни факултет у Добоју организовао „Дан отворених врата“

 Саобраћајни факултет у Добоју организовао „Дан отворених врата“

Саобраћајни факултет у Добоју организовао је „Дан отворених врата“, а том приликом сви студенти су имали прилику да испробају симулатор превртања возила као и стрму раван, те да виде значај везивања појаса.

Организатор наведене активности професор Тихомир Ђурић рекао је да у 95 одсто случајева људски фактор је узрочник саобраћајне незгоде, а 50 одсто њих настаје превртањем возила која су у просјеку стара око 17 година, у околностима лоших и оштећених путева.

Ђурић је истакао да је промјенљиво стање безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске и БиХ, те да је константна едукација и обнављање знања учесника у саобраћају једини начин да се она унаприједи.

Уочи данашње манифестације за средњошколце и студенте “Дан отворених врата” коју је организовао Саобраћајни факултет у Добоју, он је указао на потребу едукације из области саобраћаја с циљем постизања тренда смањења саобраћајних незгода са погинулим и повређијеним лицима.

Декан на добојском Саобраћајном факултету Зоран Ћургуз каже да су представници Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске данас представили симулаторе превртања возила и важност везивања сигурносног појаса, како би посјетиоци у симулацији реалних околности стекли неопходно искуство.

Он каже да су средњошколци имали прилику да испробају такозване “пијане наочале”, те присуствују симулацији испитивања возила у Техничко-лабораторијском центру Саобраћајног факултета. Ћургуз каже да је факултет с циљем промовисања и унапређења безбједног учешћа у саобраћају, организовао и одговарајућа предавања.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab