Успјешно одржанa VIII међународнa конференција „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“

Успјешно одржанa VIII међународнa конференција „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске 24. и 25. октобра 2019. године успјешно су организовали VIII Међународну конференцију „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“. Конференција је одржан под покровитељством Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске у Бањој Луци (Конференцијској сали Владе Републике Српске).

На наведеној конференцији учествовало је преко 250 стручњака из области безбједности саобраћаја, представника јединица локалне самоуправе Републике Србије, Републике Словеније и Републике Српске, представника министарстава у Влади Републике Српске, Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Јавној агенцији за безбједност саобраћаја Републике Словеније, Ауто–мото савеза Републике Србије и Републике Српске, представника факултета и удружења грађана Републике Српске као и региона.

Част и задовољство је напоменути да је овогодишњој конференцији присуствовао и директор Европског савјета за безбједност саобраћаја Антонио Авеносо, те представници Свјетске здравствене организације Џонатан Пасмор, Европске федерације жртава у саобраћајним незгодама Женот Мерш, Међународног центра за безбједност саобраћаја Алан Рос и Система хутних служби у Њемачкој Франк Дрешер.

Конференцији су присуствовали и директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Словеније као и представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

Уводним обраћањем конференцијски скуп је поздравила помоћница министар саобраћаја и веза Наташа Костић захвалила се на великом одзиву, наводећи како је конференција организована у циљу континуираног стручног усавршавања и повећања спремности за обављањем повјерених задатака запослених у субјектима безбједности саобраћаја, сагледавања најновијих научних и стручних достигнућа у овој области, те размјене искустава у раду на унапређењу безбједности саобраћаја са земљама из региона.

Конференцију је отворио предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Присутне је поздравио и упутио ријечи добродошлице и предсједник програмског одбора конференције Крсто Липовац.

Рјечима подршке свим присутнима обратио се и директор Европског савјета за безбједност саобраћаја Антонио Авеносо.

На конференцији су презентовани бројни научни радови те приказани примјери добре праксе у јединицама локалних самоуправа Републике Србије, Републике Словеније и Републике Српске.

Свим учесницима обезбјеђени су Зборници радова, ЦД-ови са комплетним материјалом везаним за конференцију, конференцијске торбе, флајер, блокчићи, фасцикле и оловке.

И ове године, као и предходних, додјељено је неколико заслужних признања и захвалница.

За подршку у раду од стране Европског савјета за безбједност саобраћаја предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић је уручио признање Антониу Авеносоу.

Признања за подршку уручена су и Агенцији за безбедност саобраћаја Републике Србије и Јавној агенцији за безбједност саобраћаја Републике Словеније.

Признања за истакнут рад на унапређењу безбједности саобраћаја и одличној сарадњи и координацији са Агенцијом за безбједност саобраћаја ове године додјељена су:

 • Бошку Југовићу, начелнику општине Пале,
 • Мирославу Краљевићу, предсједнику Савјета за безбједност саобраћаја Општине Власеница
 • Ђорђу Жижовићу, члану Савјета за безбједност саобраћаја Града Источно Сарајево
 • Славојки Лазић, професору Средње техничке школе у Бањој Луци
 • Емисији Фокус РТРС

 

 

Подршку у раду и провођењу бројних активности Агенцији и осталим субјектима система безбједности саобраћаја пружиле су друштвено одговорне компаније и предузећа. Организациони одбор одлучио је да наведим компанијама и предузећима додјели захвалнице.

Захвалнице су додјељене:

 • Компанији М:ТЕЛ
 • Компанији „Ауто Миловановић“ д.о.о
 • Компанији „MOLSON COORS
 • Радио телевизија Републике Српске

У организацији ове и предходних конференција „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“ материјалну подршку су дали:

 • Проинтер ИТСС д.о.о.
 • MРГ експорт – импорт д.o.o
 • Aуто-мото савез Републике Српске
 • Јавно предузеће „Путеви Републике Српске“
 • ЕИБ Интернационале д.о.о.
 • Рико - тренинг центар
 • Про Виа д.о.о.

 

Након додјеле признања и захвалница услиједила су пленарна излагања.   

Свечана вечера конференције одржана је у ресторану „Аквана“, гдје су се учесници у пријатној атмосфери дружили до касно у ноћ.

Фотографије са конференције као и са свечане вечере моћи ћете преузети у току наредне седмице са наше веб странице ( www.absrs.org  - фотогалерија).

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab