Нови Град - До септембра анализа стања на свих 248 пружних прелаза у Републици Српској

Нови Град - До септембра анализа стања на свих 248 пружних прелаза у Републици Српској

НОВИ ГРАД - У Републици Српској до септембра би требало да буде урађена анализа свих 248 пружних прелаза на основу које ће бити планирана улагања како би се побољшала безбједност саобраћаја, закључено је данас на састанку представника Министарства саобраћаја и веза, Агенције за безбједност саобраћаја, “Жељезница Републике Српске” и руководства општине Нови Град.

Помоћник министра за жељезнички саобраћај Републике Српске Весна Вожни рекла је да је данас почела кампања “Опрезни пазе на пружне прелазе”, која је била реализована и у раније три године, осим прошле, када то није било могуће због пандемије вируса корона.

“Циљ кампање је да подигнемо свијест учесника у друмском саобраћају да буду опрезни на прелазима и имају на уму да, у складу са Законом о жељезници, воз има предност”, навела је она.

Према њеним ријечима, планирано је да до септембра, након испуњавања анкетних листића од свих управљача путева, буде направљена анализа која ће показати који су то најкритичнији прелази.

“Министарство ће у складу са могућностима помоћи да се ти прелази осигурају и буду безбједни за саобраћај”, рекла је помоћник министра за жељезнички саобраћај Весна Вожни.

Вршилац дужности директора “Жељезница Републике Српске” Жељко Радић навео је да ће ово предузеће дати свој допринос заједно са Министарством саобраћаја и веза, Агенцијом за безбједност саобраћаја, “Путевима Републике Српске” и локалним заједницама.

“Тамо гдје се утврди да постоје ризици планираћемо улагања како би се побољшала сигурност. Што се тиче жЖељезницаж, сви прелази су осигурани”, рекао је он.

Радић је истакао да ће се током капање утицати на свијест учесника у друмском саобраћају.

“Статистике показују да непажњом возача у друмском саобраћају долази до угрожавања њихове сигурности, сигурности друмског и жељезничког саобраћаја”, указао је он.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић навео је да је циљ кампање смањење ризика од саобраћајних незгода на пружним прелазима, које су најчешће са тешким и најтежим последицама.

“У посљедњих седам година, 16 лица смртно је страдало у саобраћајним незгодама на пружним прелазима, пет је тешко повријеђено. Генерално, безбједност саобраћаја на прелазима је задовољавајућа у поређењу са окружењем”, рекао је Радовић.

Он је истакао да кампања има два сегмента, у првом ће грађанима који користе прелазе бити послата порука да поштују саобраћајне прописе и сигнализацију, уз подршку Ауто-мото савеза и ауто-мото друштава биће дијељени леци, а, осим тога, емитоваће се и џинглови.

“Покушаћемо да подигнемо свијест грађана јер, с обзиром на то да возови не пролазе често, грађани некад и немају довољно пажње”, рекао је он.

Радовић је навео да ће се у другом сегменту кампање, кроз упитнике које ће Министарство саобраћаја и веза доставити локалним заједницама, а Агенција за безбједност саобраћаја обрадити податке, те ће се добити подаци о стању свих 248 прелаза у Српској.

“Ови подаци ће послужити за предузимање мјера које ће допринијети смањењу ризика на пружним прелазима гдје је то потребно”, прецизирао је Радовић.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је на састанку да је, иако је у овој општини жељезничко чвориште, смањени интензитет саобраћаја довео до тога да је смањена и пажња учесника у саобраћају.

“Ово је значајна иницијатива јер су људски животи најважнији, а исходи саобраћајних незгода на прелазима су најчешеће трагични”, навео је Дрљача.

Он је додао да је обавеза ове локалне заједнице да евидентира и процијени стање на прелазима у општини Нови Град. “Добићемо податке на којим прелазима нема сигнализације, а то су углавном прелази на локалним путевима. Сагледаћемо и могућност да се укину прелази на којима је мала фреквенција саобраћаја и нема потребе за њиховим постојањем”, рекао је Дрљача.

Прије састанка, представници Министарства саобраћаја и веза, Агенције за безбједност саобраћаја, “Жељезница Републике Српске” и општине Нови Град посјетили су прелаз у Новом Граду гдје се, када је ријеч о прелазима, догодило 12 од укупно 31 саобраћајне незгоде у протеклих 10 година.

У Новом Граду су, на пружном прелазу у Блатни, 2014. године у саобраћајној незгоди тешко повријеђена два лица, од којих је једно преминуло.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab