Учешће Агенције за безбједност саобраћаја у онлајн састанку Главног вијећа Европског савјета за безбједност саобраћаја

Учешће Агенције за безбједност саобраћаја у онлајн састанку Главног вијећа Европског савјета за безбједност саобраћаја

Дана 24. марта 2021. године одржан је онлајн састанак Главног вијећа Европског савјета за безбједност саобраћаја, са сједиштем у Бриселу, Белгија. Учешће у наведеном састанку узела је Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске као пуноправна чланица Европског Савјета заједно са осталима чланицама и међународним организацијама које се баве безбједношћу саобраћајa на нивоу Европске уније.

Том приликом, представник Агенције, др Милан Тешић имао je излагање у којем је представио листу најзначајнијих активности свих субјеката одговорних за безбједност саобраћаја у Републици Српској у периоду од мјесеца октобра 2020. године до фебруара ове године. Као најзначајнија активност издвојенe су Измјене и допуне Закона о безбједности саобраћаја на путевима Р. Српске, међу којима се издвајају класификација, услови и правила за учешће у саобраћају возача лаких личних електричних возила, које је припремило Министарство саобраћаја и веза у сарадњи са осталим субјектима система безбједности саобраћаја. Даље, презентоване су најзначајније активности које су реализоване у Републици Српској, као што су: 1) Примјена КАДаС протокола од стране Министарства унутрашњих послова, 2) Треће свеобухватно мјерење индикатора безбједности саобраћаја, 3) Прво пилот мјерење ставова безбједности саобраћаја, 4) Суфинансирање пројеката безбједности саобраћаја у невладином сектору и 5) организација превентивних активности и др..

Током излагања, др Милан Тешић представио је међународну конференцију "Безбједност саобраћаја у локалној заједници" која је одржана у октобру прошле године, захвалио се Европском савјету за безбједност саобраћаја, Европској платформи за транспортне науке, као и Европском одјељењу за безбједност саобраћаја на пуној подршци и учешћу те позвао све присутне на наредну конференцију која ће се одржати у октобру 2021. године, у складу са важећим епидемиолошким мјерама.

У наставку сједнице Главног вијећа, сви учесници су подржали одржавање 6. УН-ове седмице безбједности саобраћаја која се одржава од 17-23. маја ове године, под слоганом: Улице за живот- Волимо 30 km/h, која има за циљ смањење броја погинулих лица за 50% до 2030. године, што јесте глобални циљ безбједности саобраћаја и ослања се на Циљеве одрживог развоја Уједињених нација (енг. Sustainable Development Goals).

Предности које се остварују кроз активно учешће у овим састанцима омогућавају промоцију институција Републике Српске, док ће Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске бити мјесто размјене успјешних мјера и пракси са европског на ниво Републике Српске. 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab