Испитном вожњом на полигону спретности обиљежен Дан планете земље и Дан града Бања Лука

Испитном вожњом на полигону спретности обиљежен Дан планете земље и Дан града Бања Лука

БАЊА ЛУКА – Чланови саобраћајне секције Основне школе „Иван Горан Ковачић“ из Бање Луке у четвртак (22. април 2021.) су испитном вожњом на полигону спретности постављеном на спортском терену ове школе обиљежили 22. април – Дан планете земље и Дан града Бања Лука.

Ученици из ове бањолучке школе су, у складу са прописаним епидемиолошким мјерама републичког Штаба за ванредне ситуације, промовисали вожњу бициклима као здрав начин живота, економичнији, али и еколошки прихватљив начин превоза.

 Вожњу на полигону спретности организовали су Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС), Ауто-мото друштво „Бања Лука“ и Међународно полицијско удружење „Интернатионал полице ассоциатион – ИПА“ Бања Лука уз подршку Министарства саобраћаја и веза РС, Министарства унутрашњих послова РС, Агенције за безбједност саобраћаја РС и руководства школе „Иван Горан Ковачић“.

Овом манифестацијом означен је и почетак републичке превентивне кампање под називом „Звони да те виде! Нека блиста бициклиста“.

Кампања има за циљ да се возачима моторних возила скрене пажња на бициклисте и њихову рањивост у саобраћају, а бициклистима да се укаже на опасности којима су изложени и обавезама које морају да испуне за вријеме коришћења бицикла.

Према ЗОБС-у, бициклисти су обавезни да возе технички исправно бицикло, носе свјетлоодбојне прслуке за вријеме смањене видљивости и ноћу, посједују предње и задње свијетло, катадиоптере на предалама и точковима, као уређаје за давање звучних знакова.

Циљ кампање је да се да подршка позитивном понашању и знању које испољавају возачи двоточкаша, као и унапређење безбједности саобраћаја кроз информисање и промјену њихових негативних ставова, али и информисање и промјену ставова возача осталих моторних возила. Очекује се да ће кампања допринијети смањењу броја саобраћајних незгода и броја погинулих бициклиста у њима у Републици Српској.

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab