У Градишци озваничен почетак републичке превентивне кампање „Лако је брзину смањити!“

У Градишци озваничен почетак републичке превентивне кампање „Лако је брзину смањити!“

ГРАДИШКА – Почетак републичке саобраћајне кампање „Лако је брзину смањити!“, која ће трајати до краја септембра ове године, озваничен је у уторак (15. јун 2021.) у Градишци. Кампања је усмјерена на смањење броја возача који не поштују ограничење брзине на путевима у Републици Српској.

На платоу испред Културног центра у Градишци организован је низ саобраћајно-превентивних активности – посјетиоци су могли да испробају симулаторе превртања возила и чеоног судара, организована је обука дјеце на саобраћајном полигону и представљена полицијска возила и средства за мјерење брзине вожње.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске (АМС РС) Ранко Бабић рекао је да је ово једна у низу кампања које овај савез спроводи у сарадњи са другим субјектима задуженим за безбједност саобраћаја како би указали на значај поштовања дозвољене брзине кретања возила као једног од најчешћих узрочника тешких саобраћајних незгода.

Бабић је истакао да смањење брзине кретања возила за само десет километара на час знатно утиче на смањење броја смртно страдалих и тешко повријеђених у саобраћајним незгодама. Навео је да АМС РС и Министарство унутрашњих послова (МУП) Српске у посљедњих неколико година користе савремену опрему за контролу понашања возача у насељима и ван њих.

„Мјерена је брзина кретања возила у насељима гдје је ограничење 50, те ван насеља гдје је ограничење 60 километара на час и уочено је да око 30 одсто возача у насељима не поштује ограничење“, рекао је Бабић. Бабић је истакао да су подаци показали да трећина возача вози до десет километара на час преко ограничења, за шта нема прописаних казни, а да ван насеља ограничења брзине кретања крши око осам одсто возача.

Он је поручио да знакове о ограничењу брзине треба поштовати, те апеловао и на оне који су надлежни за путеве да саобраћајне знакове ускладе са тренутним стањем возила сада и стањем на путу.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Новица Крунић рекао је да подаци који су прије мјесец дана разматрани на Савјету за безбједност саобраћаја Српске говоре о томе да је дошло до смањења броја тешких саобраћајних незгода, те броја смртно страдалих и повријеђених лица. „Овакве активности треба да наставе такав тренд. Закључак је да су тренутни показатељи задовољавајући, али то и даље није добро, због чега настављамо са превентивним активностима“, рекао је Крунић. Он је додао да ће кампања „Лако је брзину смањити!“ трајати до краја септембра, с обзиром на то да је током ова четири мјесеца евидентиран највећи број смртно страдалих у саобраћају. Крунић је навео да у току 2020. године у саобраћају у Српској смртно страдало 101 лице. „Tоком десет година спровођења Стратегије за безбједност саобраћаја Српске број смртно страдалих смањен је за око 30 одсто. У току је израда нове Стратегије која треба да обухвати све смјернице нове Стратегије за безбједност саобраћаја, коју су УН донијеле у августу прошле године“, додао је Крунић.

Командир Полицијске станице за безбједност саобраћаја Градишка Горан Милановић навео је да је на подручју које оперативно покрива Полицијске управа Градишка, односно град Градишка и општина Србац, у првих пет мјесеци евидентирано 226 саобраћајних незгода, од којих је 61 незгода била са посљедицама по лица, два су погинула, 11 задобило тешке, а 68 лаке тјелесне повреде.

„Процјењује се да је у 53 саобраћајне незгоде непосредни урок била непрописна брзина кретања возила“, истакао је Милановић. Кампању „Лако је брзину смањити!“ заједнички спроводе Министарство саобраћаја и веза РС, МУП РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, АМС РС са 49 Ауто-мото друштава и локалне заједнице.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS