Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске узела учешће на XVI Meђународној конференцији „Безбједност саобраћаја у локлној заједници“

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске узела учешће на XVI Meђународној конференцији „Безбједност саобраћаја у локлној заједници“

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске узела је учешће на XVI Meђународној конференцији „Безбједност саобраћаја у локaлној заједници“ која се одржава на Копаонику.

Агенција је на конференцији била један од организатора, а конференцији су и ове године као и предходних присуствовали бројни стручњаци из ове области безбједности саобраћаја како Србије тако и ширег региона.

   

Фотографије и детаље одржане конференције можете погледати на званичној веб страници конференције http://www.bslz.org/?lang=sr-Cyrl-RS .

Током обраћања, в.д. директора госп. Новица Крунић је нагласио да смо сви доста тога урадили заједно, али да смо тек смо на почетку и то на почетку Друге деценије акције безбједности на путевима од 2020. до 2030. године. Наиме, Генерална скупштина Уједињених нација је усвојила резолуцију "Унапређење глобалне безбједности саобраћаја на путевима" 31. августа 2020. године, којом се проглашава период од 2021-2030. године Другом деценијом акције за безбједност саобраћаја на путевима, која има за циљ смањење броја смртних случајева и повреда у друмском саобраћају за најмање 50% од 2021. до 2030.године. Због тога, пред нама су амбициозни циљеви и дуг пут у којем још посвећеније треба да радимо, сви заједно.

На крају 2020. године, Република Српска је имала 8,84 погинулих/100.000 становника, односно Република Српска годишње губи преко 26 милиона евра када се узму у обзир трошкови лијечења, материјалне штете, трошкови судских и административних процедура и губитак продуктивности. Напредак је евидендан и мерљив. Наиме, у првој декади, од 2010. до 2020. године, број погинулих лица на путевима Републике Српске смањен је за 38.2% док је број тешко повређених лица смањен за 32.8%. Посматрајући овај тренд, Република Српска је на нивоу Европског просјека и придружила се земљама Европске уније као што су Ирска, Португал, Мађарска, Пољска, Словачка и др. Ови резултати су данас премијерно објављени на ПИН конференцији коју организује Европски савјет за безбједност саобраћаја са сједиштем у Бриселу. Према најновијим резултатима, сви треба да тежимо напретку који је остварила Грчка, чак  54% смањен је број погинулих лица у односу на 2010. годину.

   

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab