„Јесу ли аутомобили луксуз или животна потреба“

 „Јесу ли аутомобили луксуз или животна потреба“

Да је аутомобил нужна потреба у овом модерном добу сложит ће се већина грађана Републике Српске. Поред кризе која је захватила цијели Свијет број регистрованих аутомобила у Републици Српској има тренд раста, aли у односу на земље Европске уније тај број је знатно нижи од просјека.

У Републици Српској у 2013. години број регистрованих возила износио је 330 270. Према последњем попису становништва одржаном 2013. године Република Српска имала је 1 326 991 становника и 414 847 домаћинстава.

На хиљаду становника Република Српска има 248,8 возила. Када број регистрованих возила подијелимо са бројем домаћинстава долазимо до закључка да у Републици Српској по домаћинству немамо ни једно возило већ тај број износи 0,79.

Гледано појединачно, по јединицама локалних заједница у Републици Српској општина Лакташи има највише регистрованих возила на хиљаду становника, тј. 356, слиједе општина Србац са 317, те градови Бања Лука са 308 и Бијељина са 294.

Најмањи број регистровани возила на хиљаду становника имају општине Сребреница са 104, Рудо са 134,8 и Чајниче са 150,6.

Када је регион у питању регистрованих возила на хиљаду становника Федерација Босне и Херцеговине има 275,9, Србија 208, Хрватска 347, док Македонија 138.

У Европској унији Луксембург је земља са највише возила по становнику, јер на хиљаду становника долази 672 возила, на другом мјесту је Италија са 610, на трећем мјесту је Кипар са 579 возила, слиједе Швајцарска, Аустрија, Словенија , Њемачка и др. Земља са најмање аутомобила у Европској унији је Румунија гдје на хиљаду становника долази само 197 возила или један ауто на 5 људи.

Посљедњих година све чланице Европске уније су повећале број аутомобила на улицама изузев Њемачке и Велике Британије, које посљедних година промовишу алтернативне начине превоза ( јавни превоз, бицикли, пјешачење). Највећи пораст аутомобила забиљежен је у Пољској и Летонији.

Од земаља које нису чланице Европске уније предњачи Лихтенштајн са 728 аутомобила на хиљаду становника.

Свијетски просјек је 108 возила на хиљаду становника, гдје сваки десети становник земаљске кугле броји аутомобил по својој глави.

У Кини сваки 41 становник има аутомобил, док у САД, Јапану и остатку развијеног свијета ситуација је нешто другачија, просјек им је око два становника на једно возило.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab