У Новом Граду реализован пројекат "КАД СЕ ЖИВОТ ПРЕОКРЕНЕ" – одржано предавање за средњошколце

У Новом Граду реализован пројекат

У оквиру пројекта Агенције за безбједност саобраћаја, у сарадњи са општином Нови Град, јуче је у Новом Граду за ученике трећег и четвртог разреда средње школе одржано предавање "Кад се живот преокрене".

Ученици су имали прилику да чују причу Дејана Трнинића из Бања Луке, који је у саобраћајној незгоди 31. октобра 1999. године задобио повреде кичмене мождине.

"Наша порука коју шаљемо младима је да пажљиво слушају приче људи који су као млади доживјели саобраћајне незгоде и остали да живе са инвалидитетом. Наша порука је да нас слушају и да наша прича не постане њихова", рекао је Дејан Трнинић .

Трнинић каже да ће ученици ускоро постати возачи те да је намјера да се кроз приче представе главни ризици у саобраћају.

Он је рекао да је са тек навршених 19 година , враћајући се кући након изласка , возио под утицајем алкохола, није био везан и возио је дупло већом брзином од дозволјене.

"Изгубио сам контролу, скренуо с пута и ударио у дрво. Већину не памтим, пробудио сам се у болници непокретан. Живот се преокренуо у секунди.  Све оно што до тада, као млад човјек планираш, све се промјени", навео је он.

Он је данас испричао да је у протекле 24 године имао седам операција, два пута је проходао и данас се бори да трећи пут стане на ноге.

Осим тога, успио је да настави школовање, заврши факултет, запосли се и ожени.

"Живим мало тежи али испуњен живот", рекао је Трнинић и поручио младима да не уче на својим већ на туђим грешкама.

Он је појаснио да је из овог пројекта произашло и Удружење жртава саобраћајних незгода "Степ".

Руководилац Одсјека за возаче, путеве и возила у Агенцији за безбједност саобраћаја Никола Торбица рекао је да је ово четврти циклус кампање која скреће пажњу на ризике у саобраћају.

"Говоримо о ризицима у саобраћају, шта је карактеристично за младе лјуде и истичемо колико је младих у укупном броју страдалих у саобраћајним незгодама", рекао је он.

Торбица је нагласио да је од укупног броја смртно страдалих у саобраћајним незгодана у Републици Српској, 26 одсто старости 18-30 година.

"Зато имамо ове циклусе предавања. Наши предавачи причају своје приче  и настојимо да све то остави на младе јак утисак, да добро запамте", рекао је он.

Он је рекао да осим теоретског дијела, млади имају прилику да на крају користе пијане наочаре и наочаре које симулирају утицај дрога.

Самостални стручни сараданик за саобраћај и путеве у општинској управи Љуба Јоветић рекла је да општина Нови Град проводи низ кампања и акција у цилју поболјшања безбједности саобраћаја те да се ради на поболјшању инфраструктуре.

"У превенцији се базирамо на све цилјне групе у зависности од кампање али ипак се највише пажње посвећује младима", казала је она.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS