У Министарству саобраћаја и веза Републике Српске одржан састанак са директором Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије

У Министарству саобраћаја и веза Републике Српске одржан састанак са директором Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије

Министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић данас је угостио директора Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Бранка Стаматовића и том приликом одржан је састанак на ком се разговарало о сарадњи двију Агенција, те размјени искустава и знања у области безбједности саобраћаја, заједнички рад на едукацији и унапређењу знања и стручности запослених у овим институцијама.

Састанку су присуствовали и директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Младен Петровић и помоћник министра за друмски саобраћај Драган Станимировић са сарадницима. На састанку је констатовано да је сарадња Републике Српске и Републике Србије примјер добре праксе и да постоји велики потенцијал да се кроз низ заједничких активности и кампања реализују веома значајни пројекти.

По завршетку састанка у ОШ „Алекса Шантић“одржана је саобраћајно образовна представа за ученике другог, трећег и четвртог разреда. Малишанима су по завршетку представе подјељени саобраћајни буквари, које је донирала Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је значај едукације дјеце како би се повећала безбједност дјеце у саобраћају будући да су они најрањивија популација.

"Због тога смо данашњи дан посветили дјеци у Основној школи `Алекса Шантић` и уручили им књигу `Пажљивкова правила у саобраћају`, а изведена је и представа `Пажљивко`, гдје је указано на одређена правила понашања која су за овај узраст веома прихватљива", рекао је Чубриловић. Чубриловић је напоменуо и да је у Републици Српској порастао број погинулих у саобраћају на годишњем нивоу.

Он је навео да је претходно одржао састанак са директорима Агенција за безбједност саобраћаја Србије и Републике Српске Бранком Стаматовићем и Младеном Петровићем, на којем је закључено да је међусобна сарадња на завидом нивоу.

"Нама је искуство Србије у овој области веома корисно и важно је да су они ту присутни кроз овај вид сарадње", додао је Чубриловић.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Младен Петровић нагласио је да акценат увијек стављају на најмлађе учеснике у саобраћају, те захвалио колегама из Србије који су ђацима у Српској донирали 4.000 интерактивних сликовница, што ће допринијети подизању свијести дјеце о важности поштовања правила у саобраћају.

 

Стаматовић је нагласио да је заједнички циљ већа безбједност дјеце у саобраћају, те да је важно да се порука пренесе и родитељима која су дјеци највећи ауторитет.

Начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја Управе полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске Бојан Шкорић изнио је податке да прошле године није било погинуле дјеце пјешака, а да је 2022. године погинуло једно дијете. Он је навео да је у 2023. години теже повријеђено петоро дјеце, а 42 је задобило лакше повреде, док је у 2022. години теже повријеђено 11, а лакше 33 дјеце пјешака.

Директор Основне школе "Алекса Шантић" Свјетлана Радусин сматра веома важном сваку активност о безбједности у саобраћају, те је захвалила представницима ресорног министарства, агенцијама за безбједност саобраћаја и свима који су организовали интерактивно дружење у којима су ученици освјежили знање из саобраћајне културе.

Данашња донација Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије је 4000 буквара који ће бити уручени у наредном периоду ученицима основних школа у Републици Српској.

 

Агенција Србије и прошле године донирала је 4000 саобраћајних буквара, 30 дјечијих ауто сједишта и два саобраћајна полигона.

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије су у марту 2013. године потписали протокол о сарадњи, а 2023. године у августу потврдили добру сарадњу те потписали наставак добре сарадње двију Агенција, која подразумјева безбједности саобраћаја на путевима Републике Србије и Републике Српске.

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске захваљује се Агенцији за безбедност саобраћаја Републике Србије за сву пружену подршку како кроз размјену искустава тако и кроз бројне материјалне помоћи.

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS