Неопходан опрез у саобраћају, нарочито код младих возача

Неопходан опрез у саобраћају, нарочито код младих возача

У Приједору је одржано предавање за средњошколце под називом “Кад се живот преокрене”, у оквиру истоименог пројекта Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске. Ученици завршних разреда средњих школа, као будући возачи, упозорени су на опасности којима су изложени млади возачи те на који начин да буду безбједнији у саобраћају.

Снажан утисак на њих оставила је лична прича Дејана Трнинића који је, као млад и неискусан возач, због вожње под дејством алкохола и не поштујући ограничење брзине, са 19 година доживио тешку саобраћајну несрећу након које је остао везан за инвалидска колица.

“Народна изрека каже да је боље учити на туђим грешкама него на властитим. То некако и јесте поента овог предавања, гђе се обраћамо ученицима од 17 или 18 година, који су на прагу полагања возачког испита. Причамо им наше личне приче, не би ли они извукли поуке из наших грешака, да схвате ризик који доводи до саобраћајних незгода. То су брза вожња, вожња под утицајем алкохола, невезивање појаса или употреба мобилног телефона. Млади људи у узрасту од 18 до 30 година су најугроженија категорија учесника у саобраћају”, истиче Трнинић.

Кампања “Кад се живот преокрене” постала је препознатљивост Агенције за  безбједност саобраћаја, која је спроводи широм Републике Српске у сарадњи са Удружењем жртава саобраћајних незгода “Степ”, рекао је Младен Петровић, директор ове агенције.

“Мислим да ова кампања и ове приче које ми показујемо средњошколцима, остављају веома јак утисак и да нико неће отићи с овог предавања без неке емпатије. Суштина је да подигнемо свијест наших суграђана да буду опрезнији у саобраћају и да смањимо број жртава. Захвални смо Граду Приједору који је препознао важност тога”, изјавио је Петровић новинарима.

У име Градске управе и Савјета за безбједност саобраћаја Приједор, замјеник градоначелника Жарко Ковачевић захвалио је људима из Агенције за безбједност саобраћаја РС који, како је рекао, раде важан посао.

“Ми причамо о превенцији сваки пут, причамо о томе како превенција једне саобраћајне незгоде може довести до тога да не изгубимо један млади живот, да се не деси нека тешка тјелесна повреда, утичемо на свијест ових младих људи који ускоро постају возачи, да буду озбиљнији, а њихов приступ саобраћају бољи. Да се не деси нека саобраћајна незгода која може упропастити и њихов и живот њихове породице”, поручио је Ковачевић, који је и предсједник Савјета за безбједност саобраћаја Приједор.

Ученици су погледали презентацију Николе Торбице из Агенције за безбједност саобраћаја, а приказане су им и пијане наочале које симулирају ефекат алкохола на вид и моторичке способности. Слична предавања биће одржана и у другим локалним заједницама.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS