Почетак превентивних активности „Опрезни пазе на путне прелазе“ у Српској

Почетак превентивних активности „Опрезни пазе на путне прелазе“ у Српској

У Жељезницама Републике Српске је одржан први радни састанак пред почетак превентивних активности у 2024. години и кампање под називом "Опрезни пазе на путне прелазе", која се и ове године реализује у циљу смањења броја саобраћајних незгода на путним прелазима у Републици Српској.

Лична непажња возача друмских возила, неопрезно и недозвољено кретање приликом преласка преко пруге и злонамјерно уништавање жељезничке имовине најчешћи су узроци настанка саобраћајних незгода, због чега је неопходно и даље указивати на поштовање саобраћајне сигнализације на путним прелазима, рекао је на састанку у Добоју генерални директор Жељезница Републике Српске Слађан Јовић.

Јовић је истакао да је неопходно иницирати састанке са локалним заједницама које делују у оквиру Савеза општина и градова у Републици Српској, како би решавао и проблем смањења и неопходног укидања неусловних путних прелаза.

Помоћник министра за желјезнички, водни и ваздушни саобраћај Весна Вожни, истакла је да је је изузетно значајно да је у односу на ранији период смањен број повређених и смртно страдалих на пругама Републике Српске.

-У оквиру наставка наше заједничке кампање „Опрезни пазе на путне прелазе“ и током 2024. године, настављамо превентивно деловати. Наша пажња у наредном периоду биће усмерена и на покретање активности у школама, превасходно средњим, како би матуранте, будуће возаче упутили заједно са ауто школама на обавезе и одговорности које их чекају као будуће учеснике у саобраћају – истакла је Весна Вожни, помоћник министра за жељезнички саобраћај.

Превентивном активности се жели утицати на промену ставова код учесника у саобраћају приликом кретања путем који прелази преко жељезничке пруге. Реализацијом заједничких активности очекује се повећан опрез свих учесника у саобраћају приликом кретања преко путних прелаза и смањење броја саобраћајних незгода.

-Данас смо у Добоју озваничили почетак наше традиционалне кампање и оно што је за нас изузетно важно је да изнова настојимо да кроз наше заједничке активности будимо свест и одговорност учесника у саобраћају о опасностима којима су изложени уколико не поштују саобраћајне прописе – рекао је Младен Петровић, вршилац дужности директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Раде Благојевић шеф службе за саобраћајне послове у Жељезницама Републике Српске подсетио је да се на територији пруга Жељезница Републике Српске налази укупно је 245 путних прелаза са адекватним нивоом осигурања: 12 прелаза је осигурано механичким браницима којима рукује жељезнички радник, 25 прелаза је осигурано сигнално-сигурносним уређајима - светлосно-звучном сигнализацијом и полубраницима и 208 прелаза је осигурано саобраћајним знаковима на путу и троуглом прегледности.

-Током 2023. године догодило се укупно 11 ванредних догађаја на путним прелазима 1 лице је смртно страдало а два лица су теже повређена.У 2024. години имамо већ 4 ванредна догађаја на путним прелазима, на срећу без смртних случајева али са 3 лица која су теже повређена. Путни прелази на којима се најчешће дешавају ванредни догађаји налазе се на најфреквентнијим путним прелазима на подручју Бањалуке – истакао је Благојевић.

Превентивне активности у оквиру кампање „Опрезни пазе на путне прелазе“ проводе се са циљем повећања нивоа безбедности саобраћаја у Републици Српској са акцентом на путне прелазе. Утицати на промену ставова и буђења свести и личне одговорности, код свих учесника у саобраћају, приликом кретања путем који прелази преко и поред жељезничке пруге, један је од основних цилјева и овогодишње кампање.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS