Дефилеом мотоциклиста у Требињу озваничен почетак кампање „Ретро је ин! Вози напријед, погледај назад!“

Дефилеом мотоциклиста у Требињу озваничен почетак кампање „Ретро је ин! Вози напријед, погледај назад!“

Сваке године повећава се број моторних возила, а самим тим повећава се и број мотоцикала, што доводи до повећања обима саобраћаја и честих конфликтних ситуација између возача мотоцикла и других моторних возила. Саобраћајне незгоде у којима учествују мотоцикли или мопеди често завршавају са тешким повредама мопедиста и мотоциклиста, а неријетко и са смртним повредама.

Руководилац Одсјека за возаче, путеве и возила у Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Tорбица рекао је новинарима да је кампања посвећена возачима мопеда и мотоцикла. Он је указао на значај ношења опреме приликом управљања мотоциклом, прије свега кациге, али и чизама, јакни и слично. "Агенција ће у току трајања кампање да упути иницијативу о измјени закона о полагању за мопед и мотоцикл, односно да се уведу подкатегорије, односно да се усклади са европском директивом, године, искуство и јачина мотора", рекао је Tорбица.

Представник Ауто-мото савеза Републике Српске Јелица Лубура рекла је новинарима да је циљ овакве кампање да се смањи број саобраћајних незгода у којима учествују возачи мотоцикла и да се повећа њихова безбједност. "Осим возача мотоцикала, обратићемо се и другим возачима да обрате пажњу на ову категорију учесника у саобраћају, приликом мртвих углова обрате пажњу на ретровизоре, како би их уочили и како се не би дешавала незгоде", рекла је Лубура.

Портпарол Полицијске управе Tребиње Јована Цвијетић рекла је новинарима да је ова Управа од првог јануара 2023. до првог априла 2024. евидентирала једног погинулог мотоциклисту. "Један возач мопеда задобио је тешке тјелесне повреде и осам мотоциклиста", рекла је Цвијетићева, додавши да је у овом периоду издато 77 прекршајних налога због неношења кациге, истичући да кацига значајно утиче на посљедицу и тежину повреде када дође до саобраћајне незгоде.

Предсједник Мото-клуба "TНT" Tребиње Алекса Алексић рекао је новинарима да је опрема неопходна за сигурност моториста, те да су возачи све свјеснији кориштења опреме ради сопствене сигурности, али и других.

Опасност за мотоциклисте да погину или буду тешко повређени у саобраћајној незгоди је готово 30 пута већа него за возаче било ког другог моторног возила, те због тога мотоциклисти и спадају у групу рањивих учесника у саобраћају.

Циљ спровођења ове превентивне активности „Ретро је ин! Вози напријед, погледај назад!“ јесте повећање безбједности возача мотоцикла и мопеда у саобраћају, односно смањење броја погинулих и тешко повријеђених мотоциклиста и мопедиста, као и лица која се превозе са њима, у саобраћајним незгодама на путевима Српске.

За средњошколце Техничле школе, Гимназије „Јован Дучић“и Центра средњих школа из Требиња у склопу наведене активности биће уприлићено и предавање на тему „Живот нема репризу“  аутора Милана Митића који је возећи мотоцикл брзином од 170 km/h под утицајем алкохола и без заштитне кациге доживио саобраћајну незгоду и задобио тешке тјелесне повреде.

Кампању проводе Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске и јединице локалне самоуправе у периоду од 1. априла до 31. августа.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS