Екипа Основне школе (ОШ) "Свети Сава" из Црњелова код Бијељине побједник

Екипа Основне школе (ОШ)

ТЕСЛИЋ - Екипа Основне школе (ОШ) "Свети Сава" из Црњелова код Бијељине побједник је финалног републичког саобраћајно-образовног такмичења ученика основних школа из Републике Српске (РС) под називом "Дјеца у саобраћају 2018", које је у организацији Ауто-мото савеза РС одржано у 30. и 31. маја 2018. године на спортским теренима у Бањи Врућици код Теслића.

У конкуренцији 38 тимова, друго мјесто заузела је екипа ОШ "Свети Сава" из Брода, док је треће мјесто припало екипи ОШ "Новак Пивашевић" из Старе Дубраве код Челинца.

Најбоља у категорији дјевојчица била је Анастасија Шавија из ОШ "Јован Дучић" из Залужана код Бањалуке, док је прво мјесто у категорији дјечака заузео Огњен Гајић, ученик ОШ "Свети Сава" из Црњелова код Бијељине.

Такмичарка из ОШ "Свети Сава" из Црњелова Јована Кнежевић освојила је друго мјесто у конкуренцији дјевојчица, а треће Сара Моравац, ученица ОШ "Новак Пивашевић" из Старе Дубраве.

У категорији дјечака, друго мјесто припало је Сергеју Доцићу, ученику ОШ "Новак Пивашевић" из Старе Дубраве, док је треће мјесто припало Александру Рађеновићу, ученику ОШ "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић истакао је да је задовољан статистичким показатељима о смањењу броја дјеце страдале у саобраћајним незгодама.

"Нормално да нисмо задовољни све док постоји иједан страдали, али статистика показује да је тај број знатно смањен", изјавио је Трнинић новинарима, истичући да заслугу за то носе и Ауто-мото савез Републике Српске, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске и друге надлежне институције и установе.

Он је навео да је циљ такмичења "Дјеца у саобраћају" образовање дјеце као најугроженије категорије учесника у саобраћају.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић поновио је да се кроз едукативна такмичења дјеци најмлађег узраста на вријеме пружају знања о значају поштивања саобраћајних правила, како би се предуприједиле саобраћајне незгоде.

Он је оцијенио да свијест учесника у саобраћају и даље није на задовољавајућем нивоу без обзира на превентивне акција надлежних институција и установа Српске.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић каже да се евидентно смањује број страдале дјеце-пјешака у саобраћају, али је већи број страдалих у возилу с обзиром на недовољан број кориштења аутосједалице, свега 50 одсто.

Он је као позитивне оцијенио напоре АМС Републике Српске да оваквим такмичењима обухвати већи број дјеце која се упознају са правилима учествовања у саобраћају, као и са правилним техникама вожње бицикла, што их чини безбједнијим учесницима у саобраћају.

Представник Завода за образовање одраслих Републике Српске Мира Бера похвалила је такмичење, с обзиром на то да дјеца стичу неопходна знања како би у будућности стасала у безбједне возаче и учеснике у саобраћају.

Побједницима на такмичењу уручене су вриједне награде (бицикли, таблети и школске торбе), као и најбољима на конкурсу за ликовне и литерарне радове за ученике друге тријаде основних школа на тему "Безбједност дјеце у саобраћају", који су расписали Републички педагошки завод, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске и АМС РС.

Такмичење "Дјеца у саобраћају 2018" спроведено је у складу са Правилником саобраћајно-образовног такмичења ученика основне школе Републике Српске "Дјеца у саобраћају" и уврштено у Календар такмичења Републичког педагошког завода за 2017/2018. годину.

Резултате такмичења можете погледати на сајту Ауто-мото савеза Републике Српске. 

 

 


© 2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће:  BitLab