Укључити омладинске организације у пројекте подршке безбједности у саобраћају

Укључити омладинске организације у пројекте подршке безбједности у саобраћају

У саобраћајним нeзгодама 30 одсто страдалих чине млади, па је потребно заједничким пројектима и активностима утицати да се повећа ниво њихове безбједности у саобраћају, речено је данас након састанка помоћника министра за омладину Републике Српске, Бранке Малешевић и директора Агенције за безбједност саобраћаја Српске, Милије Радовића.

Малешевићева је изразила задовољство што ће ресорно министарство бити спона омладинских организација и Агенције за безбједност саобраћаја, која ће расписати конкурс за финансирање омладинских пројеката који доприносе безбједности у саобраћају.

"Нажалост, свакодневно се сусрећемо само са посљедицама недовољне безбједности у саобраћају, па нам је циљ радити на превенцији и спријечити да дође до нежељених посљедица", рекла је Малешевићева.

Она је навела да је најопаснији период матура, када у саобраћају страда највећи број младих, те да је потребно, осим са младима, радити и са родитељима које треба упознати како могу утицати на своју дјецу која су у тинејџерској доби.

"Прије него што им уруче кључ од аутомобила, родитељи дјеци треба да скрену пажњу на опасности, као што су вожња под дејством алкохола и прекорачење брзине", нагласила је Малешевићева.

Радовић је напоменуо да је истраживање показало да су млади најризичнија категорија учесника у саобраћају, те да ће Агенција, из средстава која уплаћују друштва за осигурање, издвојити 50.000 КМ за финансирање пројеката омладинских организација Српске који се односе на повећање безбједности младих у саобраћају.

"Циљ нам је да родитељима и дјеци помогнемо да преброде године недовољног искуства у вожњи, када положе возачки испит, а недовољно су искусни у управљању возилом у лошим временским условима, али и да знају рећи не вожњи у алкохолисаном стању", навео је Радовић.

Он је додао да су договорени и одређени видови едукације представника омладинских организација како би им се приближиле идеје на шта би се пројекти могли односити.

"С обзиром на то да млади чине 16 одсто становништва, онда податак да 30 одсто страдалих у саобраћајним незгодама чине млади представља упозорење да је потребно радити на смањењу ових бројева", нагласио је Радовић.

​​

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab