БУДИМО ОДГОВОРНИ, ПОШТУЈМО СЕБЕ И ДРУГЕ У САОБРАЋАЈУ!

БУДИМО ОДГОВОРНИ, ПОШТУЈМО СЕБЕ И ДРУГЕ У САОБРАЋАЈУ!

Према подацима Министарства саобраћаја и веза Републике Српске у 2019. години регистровано je 411.439 возила односно више за 5% у односу на 2018. годину. Од тога регистровано је 4.228 мотоцикала или око 1%. Посматрајући претходне три године, биљежи се пораст регистрованих мотоцикала за 9.9% (у 2018. години) односно 12.3% (у 2019. години) у односу на претходну годину.

Према Извјештају Министарства унутрашњих послова Републике Српске, у периоду јануар - јул 2020. године догодило сe 4.847 саобраћајних незгода, што је мање за 13,4% у односу на исти период 2019. године. У саобраћајним незгодама погинула су 42 лица (за 22 лицa мање у односу на упоредни период прошле године или 34.4%), теже је повријеђено 245 лица (мање за 30,6%), док је лакше повријеђено 1.225 лица (мање за 9,7%). У 2019. години на путевима Републике Српске смртно је страдало 7 мотоциклиста (5,9% од укупног броја смртно страдалих), а тешко је повријеђен 51 мотоциклиста (8,7% од укупно тешко повријеђених лица). Даље, најугроженије категорије учесника у саобраћајним незгодама са погинулим лицима јесу возачи старосне доби од 18-21 године (јавни ризик у 2019. години износи 21.7), 22-30 године (јавни ризик је 15.5) и 51-60 (јавни ризик 16.7). Ове категорије учесника имају за 50% већу шансу да учествују у саобраћајној незгоди са погинулим лицима у односу на нпр. учеснике старосне доби од 30-40 година.

Посматрајући мјесеце јули и август у 2019. и 2018. години, закључује се да се 2 од 5 саобраћајних незгода са погинулим лицима десила због брзине неприлагођене условима на путу, односно свака трећа незгода је слијетање са коловоза. Оваквој статистици допринсе разни фактори као што су: небезбједно понашање учесника у саобраћају, временске прилике, услови на путу, техничка исправност возила и сл. Имајући у виду чињеницу да мотоциклисти највише присутним у љетном периоду може се констатовати да је њихов ризик од учешћа у саобраћајним незгодама вишеструко већи у односу на друге категорије учесника у саобраћају (возаче, бициклисте, пјешаке и сл.).

Даље, свједочимо посебном начину реализације наставног плана и програма основних и средњих школа узрокованог пандемијом КОВИД -19. Скраћени су часови и настава се реализује у више смјена што доприноси већем степену присутности и измјењивости пјешака, бициклиста и аутомобила у зонама школа. То за последицу има већи ризик учешћа у саобраћајним незгодама првенствено дјеце, али и свих других категорија рањивих учесника у саобраћају. Ризик страдања дјеце у саобраћајним незгодама са погинулим лицима у Републици Српској износи 15.5. То значи да су дјеца у Аустрији, Грчкој или Португалу дупло безбједнија од дјеце код нас, док су дјеца у Литванији, Бугарској, Румунији више небезбједна него на путевима Републике Српске.

Посебно треба узети у обзир чињеницу да је понашање учесника у саобраћају у одређеној мјери измијењено током трајања пандемије, јер се на путевима биљежио смањен број возила, повећан број бициклиста, пјешака и других учесника у саобраћају. Последица тога јесте да се рањива категорија учесника осјећа сигурније, прелазе путеве ван пјешачких прелаза, крећу се током трајања црвеног сигнала за пјешаке на семафору, бициклисти се брже крећу, корисници електричних тротинета се крећу по тротоарима, бициклистичким стазама и улицама.

Због свега претходно наведеног, све субјекте безбједности саобраћаја очекује огроман посао у наредном периоду, посебно на почетку школске године, јер су одређене рестриктивне мјере и даље на снази узроковане пандемијом које значајно утичу на понашање свих учесника у саобраћају.

На крају, апелујемо свим грађанима да имају стрпљења за све категорије учесника у саобраћају на почетку и током цијеле школске године, да поштују ограничење брзине, користе сигурносни појас, да не возе под дејством алкохола и да не користе мобилни телефон током вожње.

БУДИМО ОДГОВОРНИ, ПОШТУЈМО СЕБЕ И ДРУГЕ У САОБРАЋАЈУ!


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab