Указано на значај употребе сигурносног појаса и ауто-сједалица

Указано на значај употребе сигурносног појаса и ауто-сједалица

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске и Општина Прњавор уручењем 10 ауто-сједалица родитељима са малом дјецом, приказом симулатора превртања возила и косе равни ученицима средњих школа на градском тргу у Прњавору те посјетом вртићу “Наша радост” указали су на значај и циљеве превентивне кампање “Лако је појас везати”.

Директор Агенције Младен Петровић истакао је у изјави новинарима да је према посљедњим урађеним индикаторима, степен везивања појаса на предњем сједишту око 80 одсто, а на задњим око 20 одсто, што се у наредном периоду мора побољшати.

“Важно је напоменути да се употребом појаса за 50 одсто смањује смртни исход или тешке повреде при саобраћајној незгоди” , рекао је Петровић.

Он каже да је Агенција носилац кампање која траје до 13. маја, а реализује се у сарадњи са Ауто-мото савезом /АМС/ Републике Српске , Министарством унутрашњих послова Републике Српске и Министарством саобраћаја и веза Републике Српске.

“Посјетом вртићима покушавамо да кроз едуковање најмлађих чланова друштва подигнемо свијест о значају везивања безбједносног појаса”, рекао је Петровић.

 

Јелица Лубура из АМС Републике Српске каже да се у овој служби, у сарадњи са свим другим субјектима безбједности саобраћаја, велика пажња посвећује саобраћајном образовању и васпитању дјеце.

Она напомиње да процес саобраћајног васпитања почиње од породице, наставља се у предшколским установама, основним и средњим школама и као завршна фаза припрема у ауто-школама.

“Велику улогу имају родитељи, јер дјеца усвајају основне навике гледајући правилно понашање родитеља који учествују у саобраћају, а у вртићу дјеца уче кроз прилагођене наставне садржаје, игру или гледањем цртаних филмова са проблематиком безбједности саобраћаја”, каже Лубура.

Лубура је нагласила да је циљ провођења свих превентивних активности припремити дјецу да буду безбједни учесници у саобраћају који ће поштовати саобраћајна правила и прописе и када буду одрасли људи.

Командир Полицијске станице Прњавор Миливоје Милијаш каже да је на подручју које оперативним радом покрива Полицијска станица Прњавор за прва три мјесеца ове године евидентирано смањење укупног броја саобраћајних незгода и саобраћајних незгода са настрадалим лицима, док није било евидентираних саобраћајних незгода у којима су дјеца задобила тјелесне повреде усљед некориштења ауто-сједалица.

Он је изнио и податак да је у току прошле године на подручју општине Прњавор регистровано 320 прекршаја некориштења безбједносног појаса, а у прва три мјесеца ове године евидентирано је укупно 47 прекршаја.

 

“Апелујемо на све учеснике у саобраћају да се придржавају прописа, користе безбједносни појас и дјечије ауто-сједалице јер на тај начин повећавају личну безбједност и безбједност осталих учесника у саобраћају” , рекао је Милијаш.

Данашњем догађају присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је напоменуо да општина Прњавор подржава све активности на промоцији безбједности учесника у саобраћају.

“Придружили смо се кампањи набавком седам ауто-сједалица за наше најмлађе суграђане, док је Агенција обезбиједила три”, појаснио је Томаш и додао да је подјела крајњим корисницима обављена на основу података из Полицијске станице Прњавор о 10 најмлађих суграђана.

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS