Oбиљежен свјетски дан жртава саобраћајних незгода

Oбиљежен свјетски дан жртава саобраћајних незгода

У ДЕСЕТ МЈЕСЕЦИ У САОБРАЋАЈУ ПОГИНУЛО 77 ЉУДИ БАЊАЛУКА, 18. НОВЕМБРА /СРНА/ - Ове године је у саобраћајним незгодама у Републици Српској, закључно са октобром, погинуло 77 људи, а најчешћи узроци су брзина, алкохол, те кориштење мобилног телефона и психоактивних супстанци, изјавио је данас директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Младен Петровић.

Он је рекао да је у посљедњих десет година број жртава у саобраћајним несрећама у Републици Српској смањен за 60 погинулих - са 163 на 101, колико је страдало у прошлој години.

"Ми се надамо да ће ове године број жртава бити испод 100", изјавио је Петровић новинарима у Бањалуци поводом Међународног дана сјећања на жртве саобраћајних незгода.

Петровић је рекао да се обиљежавањем овог дана жели показати одговорност и указати да институције Српске имају могућност да дјелују у одређеним тренуцима, напомињући да Агенција за безбједност саобраћаја делује превентивно и едукативно како би се сваке године смањивао број жртава са смртним исходом.

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Драган Станимировић рекао је да је у посљедњих 15 година у Српској много урађено на пољу безбједности саобраћаја, а посебна пажња посвећује се превентивним мјерама.

Станимировић је рекао да је у саобраћају у Републици Српској од 1996. године до данас изгубљено 4.500 људских живота.

"Од 2011. до 2021. године број погинулих на путевима Српске смањен је за 40 одсто", нагласио је Станимировић, наводећи да годишње у свијету од посљедица саобраћајних незгода живот изгуби око 1.350.000 људи, чак више од 50 милиона задобије трајни инвалидитет или тешке тјелесне повреде, а на сваке 24 секунде у свијету се изгуби један живот.

Јелица Лубура из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске истакла је да АМС заједно са 45 ауто-мото друштава и Агенцијом за безбједност саобраћаја учествује у обиљежавању Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода.

"Циљ је да се сјетимо свих оних који су погинули у саобраћају, оних који су добили тешке тјелесне повреде и да саосјећамо са њиховим и патњама породица, те скренемо пажњу на потребу већих казнених санкција према онима који скриве удес", рекла је Лубура.

Волонтери Црвеног крста, ватрогасне јединице, Хитне помоћи и припадници Министарства унутрашњих послова извели су у центру Бањалуке показну вјежбу спасавања приликом саобраћајне незгоде, прислужене су свијеће за жртве саобраћајних незгода, као и кратка шетња, уз присуство особа са инвалидитетом.

Активности на обиљежавању Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода у Републици Српској спроводе министарства саобраћаја и веза, унутрашњих послова, просвјете и културе, здравља и социјалне заштите, Агенција за безбједност саобраћаја, Завод за образовање одраслих Републике Српске, предузеће "Путеви Репулике Српске", "Аутопутеви Српске", Ауто-мото савез Републике Српске, Црвени крст Српске, у сарадњи са јединицама локалне самоуправе и невладиним организацијама.

У складу са препорукама из резолуције УН, усвојене 26. октобра 2005. године, Република Српска, као и друге земље широм свијета, током треће неђеље новембра обиљежавају Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода.

Обиљежавање Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода одржава се под слоганом "Сјети се, подржи, дјелуј". 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS