ПОЧЕЛА ПРЕВЕНTИВНА КАПАЊА "ЛАКО ЈЕ ПОЈАС ВЕЗАTИ"

ПОЧЕЛА ПРЕВЕНTИВНА КАПАЊА

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 26. АПРИЛА /СРНА/ - У Козарској Дубици данас је почела превентивна кампања "Лако је појас везати" која ће трајати до краја маја, а њен циљ је да се повећа употреба појаса и ауто-сједишта за дјецу у вожњи.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић рекао је новинарима да су потпуно погрешна и нетачна увјерења да се у возилу особа или дијете може задржати рукама или ваздушним јастуцима.

"Једини исправан начин је употреба појаса и правилно постављена и добро изабрана ауто-сједалица", истакао је Радовић.У оквиру ове кампање данас је у Средњошколском центру "Никола Тесла" у Козарској Дубици организовано предавање о теми "Кад се живот преокрене", а средњошколци су имали прилику да испробају симулатор превртања возила и стрме равни, те наочаре које симулирају пијанство.

"Кроз симулаторе смо данас на најбољи практичан начин приказали шта значи појас и у којој мјери вас појас задржава у сједишту и спречава тешке тјелесне повреде и смртне посљедице у саобраћају за 40-50 одсто", нагласио је Радовић.

Помоћник министра у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске Драган Станимировић рекао је да активно учествују у свим кампањама чији је циљ повећање безбједности у саобраћају, те навео да је сигурносни појас један од најефикаснијих елемената пасивне безбједности у возилу чијом употребом се смањује ризик од смртног страдања."У протеклих десетак година повећали смо проценат кориштења сигурносних система, појасева и ауто-сједишта на територији Републике Српске за неких тридесетак одсто, кампањама утицали на свијест возача и лица у возилима да обавезно користе сигурносне системе како би се смањио број повријеђених и погинулих лица на путевима Републике Српске", истакао је Станимировић.

Командир Полицијске станице у Козарској Дубици Бојан Миланковић рекао је да је на путној мрежи у надлежности Полицијске управе Приједор у прошлој години повећан укупан број саобраћајних незгода са настрадалим лицима у односу на 2021.

"Један од узрока је и некориштење сигурносног појаса од возача, сувозача и путника у возилима. Наша запажања показују да возачи више користе појас у односу на сувозаче и путнике у возилу, а за прва три мјесеца ове године полицијски службеници Полицијске управе Приједор санкционисали су 92 возача због некориштења појаса и 46 возача због превожења дјеце мимо предвиђених саобраћајних прописа", навео је Миланковић.

Кампању "Лако је појас везати" реализују Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља и социјалне заштите, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске, јединице локалних самоуправа.

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS