У Републици Српској обиљежен свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода

У Републици Српској обиљежен свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода

Представници Министарства саобраћаја и веза РС, Министарства унутрашњих послова РС, Агенције за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савеза РС и Ауто-мото друштва Градишка, као и волонтери ГО Црвеног крста, заједно су обиљежили свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода у Градишци.

Обиљежавање је започело у Културном центру Градишка гдје је одиграна монодрама “Пораз без борбе-Васко Тодић” у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске. Монолог утемељен на 25 година дугом раду у области штета из саобраћаја у осигуравајућем друштву, али и доживљеном породичном губитку члана породице у извођењу Васка Тодића, одиграна је с циљем да се укаже на елементе ризика, али и посљедице које проузрокује саобраћајна незгода.

 “На путевима у Републици Српској током прошле године стотину наших суграђана је изгубило живот. Живот никад није статистика, то су све судбине јер иза тих стотину страдалих у саобраћају, стоји хиљаду њихових најближих пријатеља, родбине. Увијек се запитамо шта можемо више урадити када говоримо о институцијама система, а и свим осталим учесницима у саобраћају да би жртава било мање. Морамо да учинимо све да сачувамо свој живот и животе других, а то можемо учинити на више начина: да не сједамо за волан под утицајем алкохола, да вежемо појас те да поштујемо ограничење брзине на путевима”, поручио је Милија Радовић, в.д замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС.

“Град Градишка подржава све кампање које имају за циљ подизање нивоа безбједности саобраћаја а које проводе Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез РС и друге институције. Тренутак је данас да застанемо сви и да се запитамо као друштво шта од нас свако може да уради да допринесе томе да се више не деси да нам се животи гасе у саобраћају а поготово не млади животи који су најчешће жртве саобраћајних незгода”, истакла је Дијана Јањетовић, самостални стручни сарадник за регулисање и безбједност саобраћаја.

Грађани су на платоу испред Културног центра Градишка имали прилику да виде симулацију саобраћајне незгоде коју су извели волонтери Градске организације Црвеног крста, а на крају симулације симболично су запаљене свијеће испред импровизованог положеног вијенца пред којим је исписана број 100 као подсјетник да је у 2022.години смртно страдало стотину лица у саобраћају.

Ове године Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода обиљежава се под слоганом „Сјетимо се. Подржимо. Дјелујмо“.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS