##Почела недјеља безбједности саобраћаја##

##Почела недјеља безбједности саобраћаја##

У периоду од 04. до 10. маја 2015. године, обиљежава се III УН-ова седмица безбједности саобраћаја, која је ове године посвећена „безбједности дјеце“. У току ове недјеље бројне државе чланице ће се придружити овим активностима и подржати унапређење безбједности дјеце на путевима.

Уважавајући позитивну праксу из земаља Европске уније и окружења, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, у складу са са својим овлаштењима и Планом рада за 2015. годину се придружила бројним субјектима широм свијета и пријавила неколико активности у оквиру поменуте недеље. Ове године, акценат ће бити усмјерен на реализацију и промоцију пилот пројекта „Безбједног пута од куће до школе“.

Увођење безбједних путева од куће до школе је настало у ЕУ, примењује се у САД, Аустралији и земљама Европе, тако да је постало међународни  покрет који тежи креирању безбједних и одрживих видова кретања за дjецу.

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, као школу за пилот пројекат изабрала је Основну школу „Бранко Радичевић“ из Бањалуке, која је специфична из више разлога. Наиме ова школа има значај број ђака, велико уписно подручје и различите типове урбаних форми. Вјерујемо да ће анализом окружења ове школе бити обухваћени готово сви типови улица и насеља у којима се налазе и остале основне школе у Републици Српској.

Презентација резултата активности на изради пилот пројекта „Безбједни путеви ка Основној школи Бранко Радичевић у Бањалуци“, одржаће се 08.05.2015. године у просторијама Основне школе Бранко Радичевић са почетком у 12.30 h.

Надаље, у оквиру ових активности, препорука свим основним школама јесте организовање потписивања „Дјечије декларације“ од стране доносиоца одлука у Вашим локалним заједницама (градоначелника, начелника, замјеник начелника, предсједника скупштине општине и сл.).

Циљ активности је повећање нивоа безбједности дјеце у саобраћају у Републици Српској кроз повећање безбједности дјеце - пјешака нарочито у ноћним условима одвијања саобраћаја.

Као логистичка подршка овој акцији а и самом обиљежавању "Недјеље безбједности у саобраћају", у функцији је пуштена интернет страна "#SaveKidsLives", коју можете пронаћи на електронској адресиwww.savekidslives2015.orgНа овој адреси се могу пронаћи детаљи везани за обиљежавање глобалне недејеље безбједности у саобраћају.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab