Почела „IV УН-ова Седмица безбједности саобраћаја“

Почела „IV УН-ова Седмица безбједности саобраћаја“

У оквиру IV УН-ове Седмице безбједности саобраћаја Агенција за безбједност саобраћаја подржава и Глобалне активности UNECESDG циљева који се односе на саобраћај.

Брзина представља један од главних узрока повреда у саобраћају. Прецизније, непрописна или неприлагођена брзина је кључни фактор ризика за саобраћајне незгоде на путевима, укључујући погинуле и тешко повријеђене.  IV УН-ова Седмица безбједности саобраћаја посвећена је брзини, поводом тога на подручју Републике Српске спровешће се превентивна активност „СПАСИ ЖИВОТ#УСПОРИ“, која траје од 8.маја (понедељак) до 14. маја (недеља).

У оквиру превентивне активности Министарство унутрашњих послова спровешће мјерење брзине на подручју Бања Луке, Добоја и Приједора, а дјеца основних школа заједно са Агенцијом за безбједност саобраћаја и Ауто мото савезом ће наградити зеленим балоном возаче који поштују брзину (као похвалу), док ће возачи који не поштују брзину добити црвени балон (као знак неодобравања, односно да се постиде својим поступком).

Циљ провођења кампање „СПАСИ ЖИВОТЕ#УСПОРИ“ је повећање свијести о опасности које доноси брзина и генерисање акција о мјерама за смањење брзина кретања возила, да би сачували животе на путевима.

Такође, циљ је и повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској, смањењем броја возача који прекорачују дозвољену брзину кретања возила, а самим тим смањење броја саобраћајних незгода чији је узрок непрописна и неприлагођена брзина.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab