Представљен симулатор ефекта превртања возила

Представљен симулатор ефекта превртања возила

БАЊАЛУКА - Док се возило лагано ротира све до момента када су му дословно точкови у ваздуху, из све снаге држим волан. Кроз главу ми пролазе двије мисли: шта би се тек догодило да је брзина превртања већа и шта би било да нисам ставио појас? Укратко, то су утисци тестирања симулатора превртања возила, који су у петак код Техничке школе у Бањалуци испробали и новинар и фоторепортер "Независних".

Сјели смо у тестни смарт, новинар у својству возача, а фоторепортер на мјесто сувозача, а када је почело ротирање возила осјећај није био нимало пријатан. У тренуцима када сте на крову, помислите само једно: не дај боже превртати се при реалној, много већој брзини, те закључите да без појаса убудуће нећете направити ни метар вожње.

"Ефекат је био такав да чим сам након овог теста сјео у свој ауто, одмах сам везао појас. Помислио сам на своју дјецу, односно шта би се десило да се не вежу. У сваком случају ово је јако корисно искуство јер вас научи колико је појас битан не само за возача и сувозача, већ и за путнике на задњим сједиштима, поготово дјецу", каже фоторепортер "Независних" Велибор Трипић.

Симулатор је пробао и Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС. Сувозач му је био Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС.

"Мени је било симпатично. Циљ акције је да се утиче на свијест младих људи, који су најугроженији у саобраћају", рекао је ресорни министар.

Радовић истиче да, по процјенама Агенције, сваке године најмање 20 лица погине због некориштења појаса, а 100 их буде тешко повријеђено.

"Дакле, 20 живота било би спасено када би кориштење појаса износило 100 одсто. Овај симулатор на практичан начин показује значај појаса. У сарадњи са АМС РС и осталим институцијама симулатор ћемо користити широм РС, не само у школама, већ и у другим приликама, како бисмо подигли степен кориштења појаса на што виши ниво", каже Радовић, који је увјерен да ће симулатор спасити доста живота јер ће они који га испробају сасвим сигурно користити појас.

Симулатор је пробао и Добрица Глигић, ученик трећег разреда средње школе. Искуства су охрабрујућа.

"Схватио сам колико је појас битан у случају превртања возила", каже Глигић.

Кристина Мрђа, директорица Техничке школе Бањалука, каже да редовно учествују у свим активностима које се односе на безбједност саобраћаја.

Мира Бера из Завода за образовање одраслих истиче да на годишњем нивоу у РС имају око 28.000 кандидата за полагање возачких испита. Увјерена је да ће многи од њих пробати овај симулатор и да ће то бити и те како корисно.

Симулатор је набавила Агенција за безбједност саобраћаја РС, по цијени од око 48.000 марака. У Српској употреба безбједносног појаса на предњим сједиштима износи око 65 одсто, а на задњим око 20 одсто и сви су јединствени у ставу да је те проценте потребно повећати, што се жели постићи и овом акцијом.

Независне новине 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab