Предавање за приједорске средњошколце о ризицима младих возача

Предавање за приједорске средњошколце о ризицима младих возача

Предавање о ризицима у саобраћају за младе и будуће возаче одржана су у Приједору за ученике средњих школа. Предавања су одржали представници Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске и Удружења жртава саобраћајних незгода “Степ”.

Никола Торбица из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске навео је да је у питању пројекат “Животна школа” који проводе Омладински савјет Републике Српске и Удружење “Степ” уз подршку Агенције, те Савјета за безбједност саобраћаја града Приједора.

“Циљ нам је да образујемо младе људе да се безбједно понашају у саобраћају. Они ће у ауто-школама научити како да управљају возилом, а ми ћемо их образовати како да се понашају и да буду безбједни”, рекао је Торбица новинарима у Приједору.

Он је подсјетио да сличан пројекат, под називом “Кад се живот преокрене”, Агенција проводи већ двије године широм Српске и да су искуства са терена више него позитивна.

“Кад уђете у амфитеатар, ђаци прво имају негативан гард према предавачима, а већ послије једног предавања прилазе, питају, разговарају, дају похвале”, додао је Торбица, подсјећајући да у Српској годишње гине око стотину људи у саобраћајним незгодама, од којих је чак 30 одсто младих.

Дејан Трнинић из Удружења “Степ” рекао је да се на овај начин настоји ширити круг младих људи који ће чути искуство страдалих у саобраћајним незгодама који су од повреда стекли трајни инвалидитет као он.

“Са 18 година нису свјесни ризика. Склони су ризичном понашању, нису прошли довољну едукацију у школама, нема још обавезног предмета безбједност саобраћаја, а стекли су погрешне навике у дјетињству гледајући аутомобилске јурњаве у филмовима и игрицама, те потпуно неспремно улазе у свијет саобраћаја”, поручио је Трнинић.

Огњен Вукојевић из Омладинског савјета Републике Српске рекао је да је предавање окупило ученике 3. и 4. разреда машинске и електро школе, те Средњошколског центра, а да ће бити настављено и за друге школе приједорске регије.

Ово је добар начин да скренемо пажњу ученицима који су пред полагањем или у фази полагања возачког испита или су га већ положили. Свједоци смо великог броја саобраћајних незгода у којима страдају млади људи и сматрамо да је веома битно да радимо на овај начин”, додао је Вукојевић.

Средњошколцима је приказана презентација ризика и опасности, као и “пијане наочаре” које симулирају ефекат утицаја алкохола на возаче.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS