У Општинама Костајница и Крупа на Уни одржани састанци у оквиру кампање “Опрезни пазе на пружне прелазе”

У Општинама Костајница и Крупа на Уни одржани састанци у оквиру кампање “Опрезни пазе на пружне прелазе”

У оквиру кампање “Опрезни пазе на пружне прелазе” у Костајници и Крупи на Уни су одржани састанци на којима су учествовали представници општинских управа, Савјета за безбједност саобраћаја, Министарства саобраћаја и веза РС, Инспектората Републике Српске, Жељезница РС, Агенције за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савеза, те ЈП “Путеви Републике Српске”.

Весна Вожни, помоћник министра саобраћаја и веза за жељезнички, водни и ваздушни саобраћај рекла је за радио Костајница да је кампања почела у априлу, те да је данашњи циљ да се обиђе пружни прелаз “Грдановац” у општини Костајница, а након тога ће посјетити општину Крупа на Уни, чиме ће се, како је и планирано, завршити кампања.

“У Костајници постоје три пружна прелаза, а сва три су спојена локалним путевима са магистралним путем Нови Град-Костајница”, казала је Вожни и додала да је ово једна од ријетких локалних заједница која нема забиљежених саобраћајних незгода на својим пружним прелазима.

 “Циљ кампање је да снимимо стање инфраструктуре на пружним прелазима и да ли је оно усклађено са законом и подзаконским актима”, рекао је Милија Радовић, вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја.

С тим у вези, Агенција за безбједност послала је у априлу свим локалним заједницама анкетне упитнике о стању пружних прелаза и са којом врстом коловозног застора располажу, а резултати анкете биће познати у наредних десет до петнаест дана.

Радовић је истакао да је други циљ кампање подизање нивоа свијести о опасностима које са собом носи прелазак преко пруге возилом, али и пјешке.

“Највећи проблем код нас је што возови ријетко саобраћају, а сви они који свакодневно морају прећи пругу, рачунајући на то да нема воза, прелазе непоступајући по саобраћајној сигнализацији, и ту, нажалост, долази до тешких саобраћајних незгода”, појаснио је Радовић.

Он је додао да су у свих 13 општина које су до сада посјетили, ученицима четвртих и петих разреда основне школе, подијелили разгледнице са маркицама које ће они, заједно са учитељицама и учитељима, попуњавати за своје одрасле чланове породице, са поруком да буду опрезни када прелазе пругу.

“Спровешћемо кампању и у основној и у средној школи у Костајници везано за безбједност, не само на пружним прелазима, већ за безбједност саобраћаја на путевима уопштено”, казао је Радовић.

Замјеник начелника општине Костајница Драган Којић изарзио је задовољство што до сада није било саобраћајних незгода на подручју општине, али је истакао да је и даље неопходно да људи буду опрезни воде рачуна о безбједности.

“Прије мјесец дана формирали смо Савјет за безбједност саобраћаја на чијем је челу начелник општине, а обухваћене су структуре основне и средње школе, установе и предузећа и радимо на побољшању безбједности саобраћаја на подручју општине”, навео је Којић.

Он је подсјетио да је активан пројекат обезбјеђења општине камерама, који ће, како каже, олакшати рад МУП-у и допринијети безбједности грађана.

“У пројекту ће учествовати општина, са средствима из буџета, уз помоћ Агенције за безбједност и Министарства, а његова реализација очекује се крајем ове или почетком сљедеће године”, закључио је Којић.

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab