Сутра почиње превентивна кампања „ЛАКО ЈЕ АЛКОХОЛ ОДБИТИ“

Сутра почиње превентивна кампања  „ЛАКО ЈЕ АЛКОХОЛ ОДБИТИ“

Сутра, 15. децембра 2022. године у Републици Српској почиње превентивна кампања „ЛАКО ЈЕ АЛКОХОЛ ОДБИТИ“ која за циљ има повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској кроз смањење броја возача који у саобраћају учествују под дејством алкохола. Кампања ће трајати до 31. јануара 2023. године.

Централни догађај ће се обиљежити у Гимназији у Бањој Луци. Том приликом средњошколци наведене школе имаће прилику да послушају предавања на тему „Безбједност младих у саобраћају“ као и да послушају личну причу Дејана Трнинић особе која је учествовала у саобраћајној незгоди те задобила тешке тјелесне повреде те трајни инвалидитет. Лична прича Дејана Трнинића приказаће посљедице саобраћајне незгоде и околности које су довеле до незгоде.

Након одржаних предавања средњошколци ће имати прилику да испробају "пијане наочаре" (наиме, тзв. "пијане наочаре" представљају посебан тип наочара, које са одређеном технологијом симулирajу видно окружење лица које са налази у алкохолисаном стању).

Кампања „ЛАКО ЈЕ АЛКОХОЛ ОДБИТИ“ почиње сутра 15. децембра 2022. године и траје до 31. јануара 2023. године а биће реализована од стране Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез, јединице локалне самоуправа, Радио Телевизија Републике Српске као медијског партнера и компаније Витинка.

Почетку кампање присуствоваће представници субјеката који реализују наведену кампању а изјаве за медије планиране су у 12.30 часова у холу Гимназије.

Том приликом биће представљен план кампање, те ће се говорити о проблемима који проистичу због вожње под дејством алкохола.

Возачи треба да знају да:

  • алкохол слаби функционисање наших чула
  • алкохол успорава опажање битних појава у току вожње
  • алкохол слаби способност возача да безбједно управља возилом

Ако пијеш:

  • не управљај моторним возилом
  • замоли другу особу да те допрати до куће
  •  користи јавни превоз или такси превоз

И да знате :

  • количина од 0,5 промила алкохола у крви повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде за два пута
  • са 1,0 промила алкохола у крви ризик од настанка незгоде седмоструко је већи, а са 1,4 промила двадесет пута већи.

 

Видео спот можете преузети на линку: https://www.youtube.com/watch?v=4Pf34SXzofw

Материјали за наведену кампању:

План кампање можете погледати овдје.

Летак кампање можете преузети овдје.

Плакат кампање можете преузети овдје.

 

 

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS