Предавања средњошколцима Техничке школе у Бањој Луци

Предавања средњошколцима Техничке школе у Бањој Луци

БАЊАЛУКА, 6. МАРТА /СРНА/ - У саобраћајним незгодама у Републици Српској настрада 30 одсто младих узраста од 18 до 25 година, а најчешћи узроци су брза вожња, конзумирање алкохола и дрога, изјавио је руководилац одсјека за возаче, путеве и возила у Агенцији за безбједност саобраћаја Никола Торбица.

Торбица је рекао да је данас у Баљалуци у оквиру пројекта "Животна школа" одржано предавање ученицима Техничке школе о опасностима којима су изложени млади возачи, као и начин како да буду безбједни у саобраћају.

"Циљ је да образујемо младе људе како би били безбједнији када буду као возачи учествовали у саобраћају", рекао је Торбица новинарима у Бањалуци.

Директор Удружења жртава саобраћајних незгода "Степ" Дејан Трнинић нагласио је да се младим возачима настоји пренијети порука да свако у једном моменту може постати особа са инвалидитетом, нарочито они који су склонији ризичном понашању у саобраћају.

"Зато их покушавамо упозорити да поштују саобраћајне прописе, брзину кретања аутомобила, те да не конзумирају алкохол", навео је Трнинић.Предсједник Омладинског савјета Републике Српске Младен Пјевчевић рекао је да данашње предавање представља битан правац дјеловања.

Директор Техничке школе Владимир Куваља истакао је да се професори и средњошколци обучавају за област из безбједности у саобраћају.

"У наш наставни план и програм убацићемо додатне процесе како бисмо што боље припремили ђаке", навео је Куваља, те додао да Техничка школа даје подршку и допринос како би се побољшао квалитет вожње младих возача, те смањио ризик.

Ученицима Техничке школе данас су представљене и "пијане наочаре" које симулирају ефекат утицаја алкохола и показују ученицима како алкохол дјелује првенствено на вид човјека, те које су то моторичке способности које су им отежане када су у алкохолисаном стању.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS